Podgoričanima za izbor ostala samo dva ljekara

Radio Titograd

28.03.2023, 09:00h

2 min

Foto:RTCG

U podgoričkom Domu zdravlja, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, ima samo dva slobodna izabrana doktora i to Isidora Garović u Domu zdravlja Zlatica i Branko Popadić u Studenskoj poliklinici.

Iz ove zdravstvene ustanove našoj redakciji nijesu odgovorili da li je ta informacija tačna i zašto građani nemaju mogućnost da izaberu svog izabranog doktora, te kako planiraju da riješe ovaj problem.

Redakciji Pobjede požalila se jedna sugrađanka koja nam je ispričala da je nakon obilaska više domova zdravlja i pokušaja da izabere svog izabranog doktora dobila informaciju da u cijelom gradu imaju samo dva slobodna doktora opšte prakse.

“Moram iz drugog dijela grada da idem da pokušam da se registrujem. I tu ako upanem jer su mi rekli da će i kod ta dva doktora ubrzo biti sve popunjeno”, požalila se ova sugrađanka.

Ona nam je ispričala da do sada nije imala problem da uzme neki neophodni uput, ali je uvijek morala da čeka satima da bi je neki slobodni ljekar primio.

“To važi samo ako nije velika gužva. Ako je puno pacijenata, medicinska sestra mi kaže da dođem drugi dan ili da čekam, ali da ne garantuje da će ljekar svoje pacijente završiti do kraja smjene”, ističe naša sugrađanka koja je željela da ostane anonimna.

Majka jednog osamnaestogodišnjaka ukazala je na problem koji imaju mladi kada postanu punoljetni jer više ne pripadaju pedijatriji.

Na udaru najviše mladi

Ona se požalila Pobjedi da su njenom sinu trebala dva uputa, ali da nije znala gdje da ga registruje.

“Pedijatar više nije mogao da mu izda uput i rekli su nam da moramo da ga registrujemo kod izabranog doktora za odrasle. Međutim, kada smo došli u naš Dom zdravlja dobili smo informaciju da su svi doktori ,,puni“… Nakon višednevne potrage za izabranim doktorom prijateljica moje koleginice, koja je medicinska sestra u Domu zdravlja, nam je rekla da dođemo u Studensku polikliniku i da će bilo koji ljekar napisati uput. Problem je samo što mora da se čeka dok doktor ne završi sve svoje zakazane pacijente”, ogorčena je naša sugrađanka.

Ona ističe da svi građani imaju pravo na svog izabranog doktora, a ne da im upute ili neophodnu terapiju prepisuju različiti doktori.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Danilo Jokić ranije je za RTCG saopštio da su upoznati sa konstatacijom građana da ne mogu doći do izabranog doktora, te da je to problem koji su naslijedili.

Tvrde da su problem naslijedili

“Nešto što građani moraju da znaju jeste da 83 tima ljekara funkcionišu zajedeno sa Golubovcima i Tuzima. Ono što je istina je da je broj usluga preko 240.000 ukucanih pacijenata”, kazao je ranije Jokić.

Istakao je da su to građani koji su došli iz drugih gradova, ali da se nijesu odjavili kod svojih doktora.

“Ali niko od ljekara nikada nije vratio za taj dio usluge koji pacijent traži jer je bitno svakom ukazati pomoć”, kazao je ranije dr Jokić.

Norma za maksimalan broj osiguranika po ljekaru u podgoričkom Domu zdravlja je 2.000 pacijenata.

Prema Zakonu o pacijentima, svaki pacijent ima pravo da izabere doktora medicine, odnosno doktora stomatologije, u zdravstvenoj ustanovi u mjestu prebivališta, u skladu sa zakonom.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:44h

Skip to content