Podgorica: Otvorena izložba Islamske umjetnosti i kulture

Radio Titograd

16.10.2023, 22:09h

2 min

U zgradi Mešihata Islamske zajednice u Podgorici večeras je otvorena izložba Islamske umjetnosti i kulture. Izložbu je otvorio reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić a povod ovakve izložbe je mjesec Rebiu -l- evvel koji se u islamskoj tradiciji obilježava kao mjesec Poslanika Muhammeda a.s.

Izložbu su činili preko 100 eksponata iz islamske kulturne baštine kolekcionara Ajdina Rakića i Harisa Ramovića, kolekcija prijevoda Kur’ana na preko 60 jezika Edina Smajlovića, zbirka fotografija džamija i medresa profesora Ahmeda Ademagića i kolekcija rukotvorina stoljnjaka, jastučnica i salveta Refike Tuzović.

Izložbu je otvorio reis Rifat ef. Fejzić. On je istakao da je kulturna matrica okvir za očuvanje duha Islama, te da su muslimani toga bili duboko svjesni. Vodeći se time oni su u periodu renesanse i izbjegavali prevoditi Kur’an.

“Nije začuđujuće da su prvi prijevodi Kur’ana na bosanski i albanski prijevodi ljudi koji nisu muslimani. To zapravo i nisu bili prevodi Kur’ana, to su bili prijevodi prijevoda Kur’ana. Ne ulazeći u razloge čime su se oni vodili pri prevođenju Kur’ana, činjenica je da su muslimani bili vrlo oprezni sa svetim Tekstom. Mi smo davali sve napore da se Kur’an sačuva na arapskom tekstu da bude autentičan, onakvim kakav je dostavljen Muhamedu s.a.v.s.”, kazao je Reis.

Dodao je da su izloženi antikviteti bili sastavni dio muslimanskih kuća.

“Ovi antikviteti su dio naše zajedničke kulture i tradicije, muslimana bošnjaka i albanaca. Oni su bili sastavni dio naših muslimanskih kuća. Generacije muslimana su odrasle uz njih i oni su dio našeg islamskog sjećanja, promišljanja i doživljaja Islama.”, istakao je Fejzić.

Reis je na kraju proglasio izložbu otvorenom i čestitao organizatorima a posebno se zahvalio Džemalu Daciću na trudu i zalaganju koji je uložio za pripremu ove izložbe.

“Večeras treba da budemo posebno radosni, što smo konačno i ovaj sediment našega trajanja izložili i istaknuli te se nadam da će ubuduće dobiti još konkretniju formu, što da ne i u vidu muzeja.”, kazao je hafiz Bajram Dizdarević jedan od organizatora.

Kolekcionar i književnik Edin Smailović kazao je da je “ovo treća izložba primjeraka Kur’ana na 60 jezika a prethodne dvije organizovale su se u Goraždu i Kolašinu.” Za njega “ovo nije samo zbirka prijevoda Kur’ana već su tu skoro sva izdanja prijevoda na evropske jezike.”

On je istakao da “poruka samih prijevoda Kur’ana jeste da ga čitajući i proučavajući bolje razumijevamo i uvažavamo.”, zaključio je Smajlović.

Da je islamska umjetnost i kultura od velikog značaja za muslimane ovih područja te da je njeno prezentovanje od velikog značaja za generacije koje dolaze kazao nam je posjetilac izložbe Mensur Padović.

“Osvježenje u vidu prisjećanja na islamsko i kulturno bogatstvo naših predaka predstavlja suštinsku važnost u savremenom dobu.”, kazao je on za portal radija Fatih.

“Zaista je ova izložba značajna jer ona pokazuje naš kontinuitet u vjerskom i kulturološkom bitisanju na ovim prostorima.”, kazao nam je Omar Abazaj, posjetioc ove izložbe.

Ova manifestacija realizovana je u suorganizaciji Medžlisa Islamske zajednice Podgorica i Medžlisa Islamske zajednice Tuzi.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do kraja sedmice u periodu od 10 do 15h.

Izvor: Radio Fatih

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content