Podgorica: Građani se najviše žale na buku i glasnu muziku u zgradama

Radio Titograd

23.04.2024, 09:54h

2 min

Foto:Pixabay

 

Upravi za inspekcijske poslove građani Podgorice najviše prijavljuju remećenje kućnog reda – bukom i glasnom muzikom, kao i postavljanje predmeta na zajedničkim djelovima stambene zgrade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Gradskom portalu da se uglavnom i izdati prekršajni nalozi odnose na navedene prekršaje.

“Kada se krši kućni red u stambenoj zgradi građani prvo treba da podnesu prijavu Komunalnoj policiji, ukoliko se svrha komunalnog reda ne postigne izdavanjem naređenja i novčanim kažnjavanjem. Uprava za inspekcijske poslove odnosno komunalni inspektor vodi postupak inspekcijskog nadzora ukoliko se za tim ukaže potreba”, objašnjavaju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Navode da su zabrane navedene Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama, te da građani treba da se toga i pridržavaju.

“Pojedina pitanja, koja nijesu u suprotnosti sa pozitivnim propisima, stanari mogu urediti svojom Odlukom o međusobnim odnosima”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Objašnjavaju da je Članom 24 Zakona o održavanju stambenih zgrada (»Sl. list CG«, br. 041/16, i 084/18) propisano da „Etažni vlasnici, odnosno korisnici posebnih i zajedničkih djelova stambene zgrade dužni su da se prdržavaju kućnog reda.

“Kućni red iz stava 1 ovog člana uređujue se propisom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave. (Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama (»Sl. list CG – opštinski propisi«, br. 066/23). Članom 34 stav 2 istog Zakona propisano je ‘U vršenju poslova obezbjeđenja komunalnog reda i vršenja komunalnog nadzora nad sprovođenjem propisa iz člana 24 stav 2 ovog Zakona komunalni policajac obavezan je da provjerava, naročito, da li se etažni vlasnik, odnosno korisnik posebnih i zajedničkih djelova stambene zgrade pridržava utvrđenog kućnog reda (član 24)’”, navode iz Uprave.

Pojašnjavaju da Komunalna policija sprovodi komunalni red na način, identifikacije pocinioca prekršaja, izdavanjem prekršajnog naloga i davanja usmenog ili pisanog naređenja.

Uzimajući u obzir navedeno po svim prijavama koje se odnose na kućni red u stambenim zgradama prvo treba da postupa Komunalna policija. Preduzimanjem svih navedenih mjera, kako kažu, Komunalni policajac sprovodi komunalni red.

“Ukoliko se nepravilnost preduzimanjem gore navedenih mjera i radnji od strane Službe Komunalne policije ne otkloni, a postoji potreba vođenja inspekcijskog postupka donošenjem Rješenja, takve predmete treba da proslijedi Upravi za inspekcijske poslove odnosno komunalnom inspektoru koji vodi postupak i donosi rješenje o otklanjanju nepravilnosti”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content