Podgorica dobija prvi senior park

Radio Titograd

15.11.2023, 10:11h

< 1 min

Foto:CDM

Na inicijativu predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović, Podgorica će u narednom periodu dobiti prvi senior park, namijenjen i u potpunosti prilagođen najstarijim Podgoričanima.

U razgovoru sa glavnom gradskom arhitekticom Duškom Mačić, sekretarom za planiranje prostora i održivi razvoj Miljanom Barovićem i direktorom „Zelenila” Petrom Krivokapićem dogovoreno je da senior park bude dio velike parkovske površine na preko četiri hiljade kvadrata, koja će se formirati u Ulici Vlada Ćetkovića, u Bloku IX.

“Podgorica ima značajan broj parkova, od kojih je najveći dio prilagođen djeci ili rekreativcima. Imamo i zelene površine namijenjene kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima. Dosad se, međutim, kada je riječ o sadržajima u parkovima, nije dovoljno vodilo računa o potrebama naših sugrađana u trećem dobu. Vrijeme je da se to promijeni. Potrudićemo se da u narednom periodu naši seniori, za početak dobiju bar jedan zeleni kutak koji je uređen upravo u skladu sa njihovim potrebama”, rekla je Borovinić Bojović.

Finansijska sredstva potrebna za uređenje zelene površine u Bloku IX biće planirana Budžetom Glavnog grada za 2024. godinu.

Izgradnja posebnih parkova namijenjenih starijoj populaciji poslednjih godina praktikuje se u mnogim svjetskim gradovima.

“Ono što karakteriše ove parkove, pored staza za šetnju, klupa, šahovskih tabli i kutaka za piknik, jeste i postavljanje posebnih sprava prilagođenih vježbanju i održavanju fizičke kondicije u poznijim godinama”, navodi Glavni grad.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content