Počinje vakcinacija srednjoškolaca i sistematski pregledi za upis u prvi razred

Radio Titograd

02.03.2023, 09:53h

2 min

Foto:Pixabay

Iz Doma zdravlja Glavnog grada saopštili su da počinju sa vakcinacijom učenika završnih razreda srednjih škola i obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

To je, kako su kazali, predviđeno važećim programom obaveznih imunizacija na teritoriji Crne Gore za školsku 2022/2023. godinu

“Proces vakcinacije u završnom razredu srednje škole je iz kalendara obavezne imunizacije i obavlja se vakcinom DITEVAKSAL-T za odrasle koja je namijenjena za imunizaciju protiv difterije i tetanusa, a vakcina se aplicira u deltoidni mišić nadlaktice”, kazali su iz Doma zdravlja.

Vakcinacija će se, navode, obavljati u ZO Doma zdravlja Glavnog grada, tokom vikenda, po unaprijed dogovorenim rasporedima koji će biti proslijeđeni srednjim školama, a u cilju bolje informisanosti roditelja/staratelja đaka koji pohađaju završne razrede srednjih škola.

Rasporedi škola za vakcinaciju se takođe mogu vidjeti na sajtu Doma zdravlja Glavnog grada.

poručuju i da će blagovremeno obavještavati javnost u cilju što bolje organizacije i vakcinacije završnih razreda srednjih škola na teritoriji opština Podgorica, Zeta i Tuzi.

Iz Dom zdravlja Glavnog grada navode i da su juče počeli sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2017. godine. Obavljaju se kod izabranog pedijatra u prethodno zakazanom terminu.

“Sistematski pregled podrazumijeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj. mjerenje tjelesne težine i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procijenilo da li dijete visinom odstupa od očekivanog u odnosu na pol i uzrast, kao i na očekivanu visinu prema genetskom potencijalu. Takođe se procjenjuje stepen uhranjenosti izračunavanjem BMI. Vrši se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, kao i emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika na osnovu crteza koje dijete donosi na pregled. Ukoliko se nakon pregleda procijeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalisticke preglede”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 11:04h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 11:01h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 10:36h

Titogradske vijesti, top2,

10:31h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

28.03.2023. u 09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Skip to content