Počeo sastanak Željezaraca i Davidovića

Radio Titograd

09.08.2022, 11:38h

< 1 min

Foto:RTCG

Počeo je sastanak radnika Željezare i nikšićkog biznismena Miodraga Daku Davidovića koji je najavio da će otkupiti Željezaru.

Naime, prekjuče se su tokom čitavog dana mediji i radnici pokušavali da stupe u kontakt sa Davidovićem, međutim nije odgovarao na pozive i poruke, a tek nešto poslije 20 časova saopštio je radnicima da će se pregovori nastaviti.

Pregovori oko preuzimanja Željezare koje vode nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović i predstavnici Tosjali grupe, i dalje nisu doveli do konkretnih pomaka, pa će radnici ostati u krugu fabrike dok se situacija ne riješi. Kako se nezvanično moglo čuti, očekuje se da Davidović do kraja ove sedmice preuzme upravljanje fabrikom.

Radnici su juče u više navrata tokom dana poručivali da očekuju konkretne informacije kada će biti preuzeta Željezara, a u suprotnom su najavili radikalizaciju.

– Očekivanja radnika je da se napokon kaže da se fabrika preduzima. Radnici više nemaju strpljenja. Imali smo strpljenja, ne 66 dana od kad prostestujemo, nego deset godina – kazao jeranije  predsjednik Sindikata Ivan Vujović. Vujović je istakao i da je obavio razgovor sa Davidovićem, te da će se razgovori sa turskim vlasnicima nastaviti i narednih dana.

Radnici Željezare protestuju već dva mjeseca, odnosno od najave kompanije Toščelik da će kompaniju preregistrovati i time otpustiti 229 radnika, a da će u novoformiranom preduzeću ostati samo 25 radnika. Radnicima turski investitor garantuje isplatu zarada zaključno sa 1. septembrom.

Kao jedini zainteresovani za kupovinu kompanije, pojavio se Davidović istakavši da je Željezaru moguće pokrenuti, a najavio je i ugradnju solarnih panela. Davidović je izričito poručio Vladi da u nikšićko preduzeće želi da uđe samostalno te da ne traži pomoć države, a kako bi uspio da otkupi kompaniju od turskog investitora, nedavno je prodao dio vlasništva u sopstvenoj kompaniji “Neksan” ruskom investitoru Aleksanderu Mećetinu, koji je vlasnik brenda “Beluga”.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:16h

Titogradske vijesti, top1

27.09.2022. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 18:17h

Skip to content