Počela terapija protiv raka zasnovana na dejstvu imunog sistema

Radio Titograd

05.02.2024, 05:44h

2 min

Foto:Pixabay

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobijaju eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma zasnovanu na inženjering ribonukleinskih kiselina (RNK, odnosno RNA), u čemu važnu ulogu igra imuni sistem oboljelog.

Britansko kliničko ispitivanje, kako se naučnici nadaju – revolucionarnog novog tretmana mRNA će testirati njegovu efikasnost u borbi protiv niza karcinoma.

Novi tretman protiv raka poznat kao mRNA terapija je primijenjen na pacijentima u bolnici „Hamersmit” u zapadnom Londonu.

Ispitivanje služi prvenstveno da se procijeni bezbjednost i efikasnost terapije u liječenju melanoma, raka pluća i drugih „težih“ tumora.

Novi tretman koristi genetički materijal poznat kao mesindžer RNK, ili mRNA, i funkcioniše tako što „predstavlja” uobičajene markere iz tumora imunološkom sistemu pacijenta.

Cilj mu je da pomogne organizam da prepozna, i da se bori sa ćelijama raka.

„Nove imunoterapije protiv raka zasnovane na mRNA nude put za pripremanje sopstvenog imunološkog sistema pacijenta za borbu protiv raka“, rekao je Dejvid Pinato sa koledža “Imperial” u Londonu.

Dokor Pinato je rekao da je istraživanje još u ranoj fazi, i da mogu proći godine prije nego što nova terapija postane dostupna pacijentima.

Međutim, novo ispitivanje postavilo je ključne temelje koji bi mogli pomoći u razvoju manje toksičnih i preciznijih, efektnijih novih terapija protiv raka.

„Oni su nam nevjerovatno važni i potrebni da preokrenemo tok procesa u tijelu – protiv raka“, dodao je Pinato.

Dvije kategorije novih vakcina

I brojne vakcine protiv raka su nedavno ušle u klinička ispitivanja širom svijeta.

One spadaju u dvije kategorije: personalizovane imunoterapije protiv raka, koje se oslanjaju na ekstrakciju sopstvenog genetičkog materijala pacijenta iz tumora; i terapeutske imunoterapije protiv raka, kao što je terapija mRNA koja je nedavno lansirana u Londonu.

Primarni cilj novog ispitivanja, poznatog kao Mobilize je da se otkrije da li je ova vrsta terapije mRNA sigurna, da li je tolerišu pacijenti sa rakom pluća ili kože, i može li zaista smanjiti tumore.

U nekim slučajevima će se primjenjivati samostalno, a u drugim u kombinaciji sa postojećim lijekom protiv raka: pembrolizumabom.

Istraživači kažu da se, iako je eksperimentalna terapija još u ranim fazama testiranja, nadaju da bi ona mogla dovesti do novih opcija liječenja karcinoma koje je teško liječiti, ako se pokaže da je novi pristup siguran i efikasan.

Skoro pedeset odsto ljudi, prema nekim procenama, u Velikoj Britaniji će tokom života dobiti dijagnozu raka. Za sada je razvijen niz terapija za liječenje, uključujući hemoterapiju i imunološke terapije, prenosi Gardijan.

Međutim, ćelije raka mogu postati otporne na ljekove, što otežava liječenje tumora, a naučnici žele da traže nove pristupe za borbu protiv raka.

Pretklinička ispitivanja na životinjama pružila su dokaze da nova terapija mRNA ima uticaj na imuni sistem i da se može ponuditi pacijentima u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content