Počela kampanja Stop krivolovu

Radio Titograd

13.03.2023, 19:01h

3 min

Saradnja svih nadležnih državnih organa osnovni je preduslov za efikasnu borbu protiv krivolova u NP Skadarsko jezero, zaključeno je na sastanku koji je organizovan u Upravnoj zgradi tog parka na Vranjini. Ovim je, kako je saopšteno iz JP Nacionalni parkovi, označen i početak kampanje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore „Stop krivolovu“ sa ciljem suzbijanja nezakonitog izlova ribe, ali i podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja ribljeg fonda i štetnosti krivolova po biodiverzitet i ekosistem NP Skadarsko jezero.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta i trajaće do 15. maja 2023. godine, a u tom periodu zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Ovo je vrijeme kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove jezera obrasle trskom i bujnom vegetacijom, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Službe granične policije, CZIP-a, Komunalne policije, NVO sektora, Sportsko – ribolovnih društva.

Pomoćnik direktora za kontorolu i monitoring JPNPCG Stefan Ivanović i koordinator NP Skadarsko jezero Tomislav Ukšanović upoznali su prisutne sa problemima sa kojima se suočavaju na terenu kada je u pitanju borba protiv krivlova.

„Prethodna dva mjeseca ostvarili smo značajne rezultate na terenu, a Služba zaštite zaplijenila je veću količinu ribe i nedozvoljeni ribolovi alat i opremu. Ovaj ribolovni zabran čekamo spremni“, kazao je Ukšanović.

Caption

 

Ivanović je dodao da će saradnja sa Komunalnom policijom Podgorice omogućiti provjere nelegalne prodaje ribe tokom zabrana, koja se često prodaje iz gepeka ili na ulici, ali i apelovao na nadležne da provjeravaju restorane koji tokom zabrana nude ribu.

„Nije prvi put da organizujemo kampanju „Stop krivolovu“, nadzornici su 24 časa na terenu i mnogo truda je uloženo kako bi se obezbjedilo sve što je potrebno da akcija uspije. Apelujem na sve prisutne da u domenu svojih jurisdikcija učinimo sve da nelegalne aktivnosti spriječimo. Apelujem i na ribolovce da poštuju zabran, jer smo svi na istom zadatku – očuvanja ribljeg fonda i prirodnog bogatstva. Takođe, molimo građane da se suzdrže od kupovine ribe koja se plasira tokom zabrana u vanpijačnoj prodaji“, poručio je Ivanović.

Inspektor za ribarstvo Ivan Knežević ukazao je na probleme sa kojima se nadzornici susrijeću na terenu, ističući da su im „vezane ruke“ i da bi učinak bio bolji kad bi radili u pratnji policije. On je najavio pojačane sankcije o kojima su već razgovarali sa policijom.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Katarina Burzanović istakla je da taj resor koordinira grupom za borbu protiv krivolova, da su dva inspektora na terenu, ali i da postoji mogućnost pomoći kroz sredstva iz agrobudžeta. Ona je predložila i oformljavanje Operativnog tima u kojom bi svako imao svoju ulogu u borbi protiv krivolova .

Predstavnik NVO CZIP-a Bojan Zeković i predstavnik Granične policije Miroslav Maraš predložili su da u priču o borbi protiv krivolova treba obavezno uključiti i tužilaštvo. Vuk Saičić iz Službe za kontrolu i monitoring JPNPCG kazao je i da je potrebno formirati bazu podataka sa fotografijama i imenima krivolovaca koja će biti predate nadležnim organima.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore kroz kampanju „Stop krivolovu“ želi da podigne svijest o važnosti očuvanja NP Skadarsko jezero. S tim u vezi pozivamo sve građane da prijave nepravilnosti koje primijetite u parku na broj 067/000-825.

Vanpijačnu i nelegalnu prodaju ribe možete prijaviti Komunalnoj policiji na broj 067 002 005.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 10:36h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 10:31h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 10:25h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

09:45h

Skip to content