Plava riba umjesto crvenog mesa spasila bi godišnje 750.000 ljudi

Radio Titograd

28.04.2024, 08:57h

2 min

Foto:Pixabay

 

Japanski i australijski naučnici tvrde da ćemo spriječiti nastanak mnogih bolesti i spasti 750.000 ljudskih života godišnje ako crveno meso zamijenimo plavom ribom – haringama, sardinama, inćunima.

„U Velikoj Britaniji smanjena je potrošnja crvenog mesa za osam odsto, pa se pretpostavlja da će u sljedećih 26 godina biti manje srčanih bolesti i smrti od oboljenja srca i krvnih sudova čak 10 odsto“, istakli su japanski naučnici koji su studiju sproveli u 130 zemalja svijeta, čiji rezultati su objavljeni u časopisu BMJ Global Health.

Ovakav koncept ishrane najviše bi imao uspjeha u zemljama u razvoju.

Plava riba bogata je proteinima, nezasićenim masnim kiselinama (omega-3 masne kiseline), vitaminom D i vitaminima B kompleksa.

Omega-3 masne kiseline smanjuju nivo holesterola, čiste krvne sudove i regulišu krvni pritisak i sprečavaju nastanak tromba.

U svijetu se pojedine vrste ribe slabijeg kvaliteta koriste za dobijanje ribljeg brašna i ribljeg ulja koji se dalje koriste za prehranu kvalitetne ribe – lososa i pastrmke.

„Kako bismo doprinijeli poboljšanju zdravlja ljudi, ali i zdravlja planete, trebalo bi da izbjegavamo crveno meso i okrenemo se zdravoj i ekološki prihvatljivoj hrani“, istakli su istraživači.

U poređenju sa crvenim mesom, morski plodovi ne samo da obezbjeđuju veće koncentracije esencijalnih hranljivih materija već i sprečavaju širenje nekih bolesti.

Hronične bolesti bile su uzrok 70 odsto svih smrtnih slučajeva u svijetu u 2019. godini, uključujući bolesti kardiovaskularnog sistema, rak crijeva, dijabetes i moždani udar.

Koristeći podatke o ribolovu, tim naučnika je predvidio potrošnju crvenog mesa u narednim decenijama u 137 zemalja širom svijeta, sa preporukom da se plava riba koristi u ishrani kao zamjena za crveno meso do 2050. godine.

Predložena promjena u ishrani mogla bi da spriječi između 500.000 i 750.000 smrtnih slučajeva u svijetu do 2050. godine, posebno od srčanih bolesti.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) podsjeća da su govedina, jagnjetina i svinjetina sastavni dio zdrave ishrane. Ali ako se dnevno konzumiraju velike količine takvog mesa uz dodatak mesnih prerađevina poput šunke, slanine i usoljene govedine, rezultat može biti povećan rizik od razvoja raka crijeva i brojnih drugih bolesti.

Istraživači su istakli da treba ograničiti potrošnju crvenog mesa, koje izaziva velike emisije gasova staklene bašte i da je potrebno preći na zdravu i ekološki prihvatljivu hranu. Krajnji cilj je smanjenje hroničnih bolesti povezanih sa ishranom u narednim decenijama.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content