Plamenac: LP pokazala kako se Crnom Gorom „bacaju bombice“ i potpaljuje narod na mržnju

Radio Titograd

30.07.2022, 13:58h

3 min

Ponašanjem članice svog Predsjedništva Jelene Marković u emisiji TV Prva i spinovima u svom saopštenju, Liberalna partija pokazala je kako se Crnom Gorom „bacaju bombice“ i potpaljuje narod na mržnju, saopštio je Protojerej Jovan Plamenac u reagovanju na navode Liberalne partije.

Kako je naveo, jutro su emisiji „Jutro“ TV Prva, radi razgovora o rušenju Njegoševe kapele 1972. godine, zajedno sa njim gostovali  Jelena Marković članica Predsjedništva Liberalne partije, urednik „Svetigore“ Rajo Vojinović. 

“Nedugo nakon emisije na njihovom sajtu, i potom u medijima, pojavilo se saopštenje Liberalne partije u kojem je ustvrđeno da je Jelena Marković „na TV Prva bila žrtva neviđenog linča, agresije i mržnje kleronacionalističkih krugova koji su pokušavali da ponize jednu ženu golom etninacionalističkom i vjerskom mržnjom i šovinizmom koji zaslužuju da budu sankcionisani“”, saopštio je Plamenac.

Što se, kaže on, zapravo, dogodilo?

“Na samom početku razgovora, već u drugom minutu, Jelena Marković je Mitropoliju crnogorsko-primorsku nazvala „Crkvom Srbije“. I voditeljka i voditelj emisije opomenuli su je da Mitropoliju crnogorsko-primorsku naziva njenim imenom, ali uzalud. Stoga sam se ja njoj obratio nazvavši je Marija. Voditeljka me ispravila, misleći da sam pogriješio, pa sam objasnio da sam samo prihvatio „fazon“ upotrebe lažnih imena. I rekao sam da gospođa Marković tako može biti i Jelena, i Ljiljana, i Petrana”, pojašnjava Plamenac.

Kako je Jelena Marković nastavila da Mitropoliju crnogorsko-primorsku naziva „Crkvom Srbije“, kako kaže,  “i to je radila do kraja razgovora, ja sam nju kasnije nazvao Merimom, potom Katarinom i Jasminom”.

“To sam radio sa namjerom da joj ukažem na besmisao imputacije lažnog imena Mitropoliji koje je neko smislio, u duhu Bebe Popovića, a čitav taj pokret veljih Crnogoraca zdušno, vojnički poslušno, prihvatio, očito sa namjerom da se u javnosti stvori predstava da je Mitropolija crnogorsko-primorska, kao „Crkva Srbije“, strano tijelo u Crnoj Gori”, dodao je on.

Napominje da u saopštenju LP nema naziva “Crkva Srbije, nego SPC”.

“Eto, to je bio taj „neviđeni linč, agresija i mržnja kleronacionalističkih krugova (…), gola etnonacionalistička i vjerska mržnja i šovinizam (…), šokantni izliv mržnje prema svemu Crnogorskom ali i otvorena mržnja prema Muslimanima, nacionalnim, vjerskim i drugim manjinama“, iz saopštenja Liberalne partije. U saopštenju se ne pominje da je Jelena Marković Mitropoliju sve vrijeme nazivala krivotvorenim, spekulativnim imenom. Štoviše, u samom saopštenju nema „Crkve Srbije“, nego SPC”, istakao je Plamenac.

Zatim se još jednom osvrnuo na saopštenje Liberala.

“„Marković je vodila argumentovanu i pristojnu diskusiju o Njegoševom mauzoleju na Lovćenu“, kaže se u Saopštenju. Ta „pristojnost“ sastojala se u stalnom vrijeđanju Crkve optužbama za fašizam, poziv na krvoproliće, ekstremizam, destabilizaciju Crne Gore…, a „argumentovana diskusija“ u ponavljanju tvrdnje da je crkvu na Lovćenu nije porušila austrijska vojska nego kralj Aleksandar koji je potom na njenom mjestu podigao svoju crkvu i tvrdnje da ta nova crkva nije sagrađena na temeljima i po gabaritima stare, te da je kamenje stare crkve vrgnuto niz Lovćen. Da su te papagajske tvrdnje lažne dokumentovano sam i sam pokazao i na pres konferenciji kojom smo najavili Okrugli sto „50 godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu“ i na samom Okruglom stolu”, istakao je on.

Plamencu nije razumljivo zašto je davanje imena Marković “uvreda” za tu partiju.

“Nije mi baš razumljivo zašto su u Liberalnoj partiji kao uvredu za Jelenu Marković izdvojili dva imena, kako kažu muslimanska (iako ih koriste i pravoslavni), tim prije što je mene moje društvo u djetinjstvu i mladosti zvalo imenom koje je jedna rimokatolička varijanta imena Jovan, dio njih i sada me tako zove i na to ime im se odazivam kao i onda i ni najmanje mi ne smeta iako sam pravoslavni sveštenik. Oni se izdaju za građansku partiju i zaista im je glupo što su javno napisali da nazivanje muslimanskim imenima Jelene Marković može biti uniženje. Nijesu napisali da sam ja Jelenu, i pored njene zlonamjernosti u imenovanju Mitropolije „Crkvom Srbije“, prvo nazvao najljepšim pravoslavim imenom, Marija, imenom Presvete Bogorodice”, jasan je Plamenac.

Navodi da LP na taj način “potpaljuje narod na mržnu”.

“Ponašanjem članice svog Predsjedništva Jelene Marković u emisiji TV Prva i spinovima u svom saopštenju, Liberalna partija pokazala je kako se Crnom Gorom „bacaju bombice“ i potpaljuje narod na mržnju”, zaključio je Plamenac.

Izvor:CdM

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1,

16:28h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:27h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:13h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 14:10h

Skip to content