Pilule za abortus počinju da se prodaju u apotekama

Radio Titograd

03.03.2024, 05:57h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Dva najveća lanca apoteka u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro će početi da prodaju mifepriston, tablete za abortus koje se dobijaju na recept, prenosi BBC.

CVS i Volgrins kažu da će distribucija početi sljedeće nedjelje u državama u kojim je abortus legalan.

Tableta je u SAD legalna od 2000. godine, ali je ranije mogla da bude dobijena samo u bolničkim uslovima. Američka Agencija za hranu i lijekove je prošle godine donijela odluku da lijek sada može da se prodaje i u apotekama, prenosi BBC.

Ono što još nije odlučeno je da li će pilula moći da se dobije tek poslije posjete ljekaru, ili će recept moći da se prepiše i mejlom poslije telefonske konsultacije. Odluku o tome tek treba da donese Vrhovni sud.

Pilule za abortus su već dostupne u klinikama u Americi, a u nekim državama mogu se prepisati i preko telefona i poštom poslati pacijentu. Pošto postanu dostupne i u slobodnoj prodaji, doktori će moći da recept šalju pravo apotekama gdje će pacijenti moći da ih podignu.

Širokoj primjeni tableta protivile su se prolajf grupe koje se protive abortusu, a koje su tužile FDA tražeći da agencija ukloni tablete sa američkog tržišta. O tužbi tek treba da se izjasni Vrhovni sud krajem marta.

Mifepriston je prvi režim s dvije tablete, koji je dobio preporuku FDA za prekid trudnoće. Njegova upotreba je prvi put odobrena 2000. godine.

Tableta djeluje tako što blokira hormon progesteron, koji je neophodan za održavanje trudnoće. Drugi lijek, mizoprostol, prazni matericu.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content