Pijaca skuplja od marketa i prodavnica

Radio Titograd

10.04.2024, 09:20h

2 min

Foto:RTCG

 

Na pijaci pune su voća i povrća, a kupci koje je ekipa emisije “Mreže” zatekla kažu da su cijene visoke i da za kupovinu moraju da izdvoje znatno više nego lani

“Na pijaci je skuplje nego u marketima. Limuna je dva eura, a u marketu jedan euro. Tako da, skupa je pijaca”, kazala je jedna od kupaca.

“Cijene jesu porasle, a drastično su skupi mliječni proizvodi sir i kajmak, posebno kad je u pitanju ova pijaca. Ostale cijene znatno su porasle, ali ne kao što su mliječni proizvodi”, poručila je jedna od anketiranih kupaca.

Sa druge strane, prodavci kažu da je potražnja slabija zbog skupoće i tvrde da se cijena proizvoda kreće isto kao i prošle godine.

Cijena boranije je pala na pet eura, kilogram tikvica je dva eura, a krastavci su dva eura.

“Pristupačna je cijena i paradajzu od 2,5 do šest eura. Uvozni patlidžan uvozni je tri eura, crni luk je dva eura, bijeli šest, domaća mlada cvekla je dva eura, korijeni standardno 3,5 eura, raštan je 3,5, blitva je dva eura, spanać je tri eura,i mladi kupus 1,5 eura. Paprike staju 3,5 eura, izuzev crvene paprike koja je stvarno skupa u nabavnoj cijeni. Do sada je bila četiri eura, rako da smo odlučili da je ne nabavljamo jer nemamo potražača za tako skupu robu”, kazala je jedna od prodavačica na pijaci u Tržnom centru Gintaš.

Najveći problem prodavaca je visoka cijena zakupa tezgi i zbog toga su jako nezadovoljni. Da bi makar nešto zaradili, prinuđeni su da dižu cijene svojih proizvoda.

“Od domaćih proizvoda imamo jagode, a sve drugo je uvozna roba. Jagode koštaju od četiri do pet eura kilogram”, poručio je jedan od prodavaca.

Cijene zakupa tezgi kreću se oko 210 eura.

“Ako kupujemo robu na kamionskoj pijaci, onda zakup tezge dođe blizu 300 eura. Tako da je preskupa tezga, zaista preskupa”, poručuju prodavci.

“Cijene kajmaka od 15 do 20. Sira od šest do 10 eura. Mladi sir od pet eura do šest eura, stari kajmak je od sedam do devet. Kajmak je 15, mladi 17, a kolašinski sir 12 eura”, poručuju iz dijela pijace za mliječne proizvode.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković narednih dana uputiće zahtjev glavnom gradu za smanjenje cijena zakupa tezgi.

O problemu zakupaca i šta misle o nižim cijenama zakupa, iz Tržnica i pijaca nije bilo odgovora, jer nisu htjeli pred našu kameru.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 11:08h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:01h

Skip to content