Picula na čelu delegacije EP koja će nadgledati sprovođenje predsjedničkih izbora

Radio Titograd

08.03.2023, 15:11h

< 1 min

Foto:EP

Tonino Picula će kao izvjestitelj Evropskog parlamenta za Crnu Goru biti i na čelu delegacije EP-a koje će posmatrati sprovedbu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 19. marta ove godine.

Sedmočlana misija Evropskog parlamenta u Crnu Goru stiže u četvrtak 16. marta. U Podgorici će održati sastanke s Kabinetom za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju OSCE/ODIHR, stalnom predstavnicom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Popom, kao i s ambasdorima zemalja članica Evropske unije akreditovanim u Crnoj Gori, te drugih međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, kao što je misija Savjeta Evrope.

“Izbori koji se za nešto više od dvije sedmice održavaju u Crnoj Gori zasigurno će biti obilježeni polarizacijom koja već više od dvije godine paralizuje politički život najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. Na nama je kao misiji da pratimo legalnost sprovedbe izbora, kao i okolnosti njihove sprovedbe”, najavio je Picula.

S predstavnicima lokalnih i međunarodnih organizacija Picula i članovi misije održaće i sastanak na teme izbornog zakonodavstva i praćenja sprovedbe izbornog procesa, s kojima će analizirati i kampanje kandidata, kao i medijsko praćenje izbora.

Također, susreće se s kandidatima za predsjednika ili predsjednicu Crne Gore.

Na sami dan izbora, posmatraće sprovedbu izbora u Podgorici.

S koleginicama i kolegama iz Savjeta Evrope i OSCE/ODIHR, u ponedjeljak poslije provedbe izbora održaće sastanak s preliminarnom analizom rezultata, a nakon toga i zajedničku konferenciju za medije na kojoj će dati ocjenu provedbe izbora.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:44h

Skip to content