Picula: Izvještajem niko ne može biti zadovoljan, Podgorica može ponovo uhvatiti potreban ritam

Radio Titograd

08.11.2023, 20:04h

< 1 min

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu, Tonino Picula ocjenjuje za RSE da Izvještajem niko ne može biti zadovoljan te da je ozbiljna stagnacija Crnoj Gori oduzela dragocjeno vrijeme.

– I to u ključnom periodu kada je obnovljen interes EU za politiku proširenja. Izgubljena je optimalna prilika da u ovom mandatu evropskih institucija napravi značajne pomake – kazao je Picula.

Kako navodi, Crna Gora je formalno i dalje predvodnik evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

– Podgorica može ponovo uhvatiti potreban ritam, ali za to su potrebni konkretni rezultati, a ne samo deklaracije i prigodno imenovanje stranaka – istakao je Picula.

Podsjetio je da je predsjednik Jakov Milatović prije par mjeseci tražio od EK da odgodi ovogodišnji Izvještaj o napretku kako bi Vlada i parlament dobili više vremena.

– Međutim, osim formiranja parlamenta na čelu s četničkim vojvodom, nikakvi iskoraci nisu napravljeni koji bi to opravdavali. Ne treba odgađati izvještaje evropskih institucija, već se ne mogu više odgađati ključne reforme u zemlji – ocijenio je Picula.

Naglašava da se od novog parlamenta i vlade očekuje da pokažu predanost na putu Crne Gore ka EU i ispune očekivanja velikog postotka građana koji žele svoju državu u EU.

– Žao mi je što kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru u ovom mandatu neću biti u mogućnosti da čestitam Podgorici na zatvaranju pregovora iako je to bio dostižan cilj – ističe Picula.

Izvor:RSE

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:01h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Skip to content