Pića koja uzrokuju nesanicu, a ne sadrže kofein

Radio Titograd

17.03.2024, 05:36h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Stručnjaci upozoravaju da određena pića mogu da naruše kvalitet vašeg sna, pa je možda krajnje vrijeme da preispitate svoje navike prije nego što krenete na spavanje.

Izbjegavanje kofeina jedan je od najstarijih trikova kada je u pitanju spavanje, ali ispada da postoji još jedan ukusan napitak kojeg bi trebalo da se klonimo, prenosi N1 Zagreb.

Stručnjaci za spavanje otkrili su za Mirror potencijalne uzroke nesanice, a jedan od njih vezan je uz navike pijenja alkohola i konzumacije nikotina.

Objasnili su: “Iako alkohol često može da učini da brže zaspite, ispijanje alkohola prije spavanja može uzrokovati fragmentiran san i može biti uzrok čestih buđenja tokom noći”.

Ako imate problema sa spavanjem nakon večernjeg pića, pokušajte da popijete zadnje piće oko četiri sata prije odlaska u krevet, kako biste bili sigurni da je vaše tijelo imalo dovoljno vremena za probavu i metabolizaciju alkohola prije nego što pokušate da zaspite.

Studije su takođe pokazale da je konzumiranje nikotina prije spavanja povezano s nesanicom, jer utiče na sposobnost tijela da padne i zaspi: “Kofein djeluje tako da blokira efekte adenozina, neurotransmitera koji se prirodno nakuplja u tijelu tokom dana i stvara pritisak za spavanje”, slažu se stručnjaci.

Ako nesanica utiče na vaš svakodnevni život i predstavlja problem duže od mjesec dana, a nije povezana s uzrocima poput konzumacije alkohola i nikotina, stručnjaci preporučuju da zakažete pregled kod ljekara opšte prakse.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1,

05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Skip to content