Petković: Vlasti u Prištini zabranile patrijarhu Porfiriju ulaz na prostor Kosova

Radio Titograd

13.05.2024, 16:07h

2 min

“Vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile su patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na prostor Kosova i Metohije, kako bi sjutra prisustvovali zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji i bili sa stradalnim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji”, naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Patrijarh srpski je, kako je naveo Petković, danas u 13.30h trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare, “kako bi se uputio u vjekovno sjedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije.”

„Da podlost Kurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta prije najavljene posjete, što posebno ukazuje na namjeru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži patrijarha srpskog, da više od sedam sati provede u putu. Kao i uvijek do sada, oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao je najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševjekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vjernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao. Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Kurti mu je tu mogućnost uskratio“, naveo je Petković, prenosi N1.

Patrijarh srpski Porfirije, navodi Petković, „uvijek je, u svakoj prilici i na svakom mjestu svojim porukama, blagim riječima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije, ne dijeleći, već snagom svog nespornog autoriteta spajajući ljude, šireći uvijek i na svakom mjestu hrišćanske poruke ljubavi i vjere i nikada se, ni na jednom mjestu nije ogriješio, ni riječju niti djelima, o ta vječita načela“.

„Nažalost, to su vrijednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razumije, jer politika Aljbina Kurtija kojoj danas i pune tri godine svjedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljvosti i netolerancije. I na ovom primjeru, mi danas svjedočimo namjeri Prištine i Aljbina Kurtija da sa Kosova i Metohije protjeraju sve srpsko i izbrišu tragove vjekovnog postojanja srpskog naroda i srpske Crkve na ovim prostorima, pokazujući da je u Prištini živa upravo ona politika koja je dovela do toga da albanski pripadnik tzv. Kosovskih bezbjednosnih snaga upuca na Badnji dan dvoje srpske djece i da potom bude pušten na slobodu. Takva politika, politika mržnje, vjerske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savjetu Evrope i neka se nad tom činjenicom, u svijetlu današnjih događaja, dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, izjavio je Petković.

Nikada, zaključio je Petković, „ugnjetavanje jednog naroda i njegovih vjerskih prava i sloboda nije donijelo nikome dobro i dok su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji mjesta hodočašća i samih Albanaca koji u njima nalaze utjehu i prijekopotrebni mir i iscjeljenje i gdje su uvijek dočekani otvorenih dveri, politika koja se danas kreira u Prištini čini sve da se te tanane veze prekinu“.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content