PET tehnologija koje su obilježile 2023. godinu

Radio Titograd

16.01.2024, 08:49h

4 min

Foto:Pixabay

 

Tehnologija neprestano napreduje, a njen razvoj i inovacije u velikoj mjeri utiču na način na koji živimo i radimo. U 2023. godini su se desili neki značajni tehnološki proboji i pomaci. Neki od njih su već dostupni, dok su drugi ulog za budućnost, koji tek treba da na djelu pokažu svoj transformativni potencija i široku primjenu.

Od mješovite realnosti do najnaprednijeg mobilnog čipseta u istoriji, ovo su tehnologije koje su obilježile prethodnu godinu:

Značajan iskorak ka mješovitoj realnosti

Mješovita realnost je nesumnjivo tehnologija koja je doživjela svoj procvat u 2023. godini. Ovaj spoj virtuelne i proširene realnosti, koji korisnicima dozvoljava istovremenu interakciju sa digitalnim i stvarnim svijetom, ima potencijal da iz korijena promijeni ne samo gejming, već i mnoge druge industrije, a tehnološki giganti su u prethodnim mjesecima napravili značajan iskorak ka tom cilju.

U prethodnoj godini smo imali priliku da vidimo predstavljanje prvih MR uređaja za masovno tržište, koju su, zahvaljujući unapređenjima sistema praćenja pokreta i naprednijim sočivima, ponudili još imerzivnija iskustva i mnoštvo novih funkcija.

Foto: Shutterstock

Iako mnogi ove uređaje posmatraju kao nešto što nema primjenu izvan razonode, istina je sasvim drugačija. Iako mješovita realnost može da se koristi za gejming i opuštanje uz omiljene filmove i serije, takođe može da bude veoma korisna za učenje, vizualizaciju kompleksnih industrijskih rješenja u prostoru, obuku medicinskog osoblja, ali i za rad u kancelariji, između ostalog.

Probijanje teoretske granice efikasnosti solarnih panela

Svijet pokušava da se okrene zelenoj energiji, a jedno od rješenja u tom naporu su solarni paneli, koji mogu biti jednako korisni za potrebe raznih industrija, kao i za potrebe domaćinstva. Trenutna rješenja dostižu efikasnost do 25%, a svaki procenat sa sobom nosi drastično veću cijenu zbog sve komplikovanijih proizvodnih procesa i napora inženjera da se približe teoretskoj granici silicijumskih panela od 29%.

Međutim, u 2023. godini smo imali priliku da vidimo probijanje te teoretske granice, jer su čak tri različita tima u laboratorijskim uslovima uspjela da postignu efikasnost fotonaponskih ćelija iznad 31%. Ovaj proboj je postignut kombinovanjem silicijuma i perovskita, minerala kalcijum-titanijum oksida, što je ne samo omogućilo da se teoretska granica efikasnosti pomjeri na 45%, već je i smanjilo broj neophodnih slojeva unutar solarnih panela sa tri na dva.

Perovskit je značajno krhkiji od silicijuma, te su dodatna istraživanja i ispitivanja neophodna kako bi se ovaj mineral pokazao kao pouzdano rješenje. Ipak, inženjeri smatraju da su na dobrom putu, a ukoliko uspiju u svojim naporima, nema sumnje da će se na 2023. godinu gledati kao na godinu prekretnice u razvoju solarnih panela nove generacije.

Evolucija vještačke inteligencije

Vještačka inteligencija je decenijama bila predmet naučne fantastike, ali sada je postala stvarnost. U 2023. godini smo vidjeli značajne napretke u ovoj tehnologiji, ali i primjenu kakvu je malo ko mogao da zamisli.

Giganti tehnološke industrije se utrkuju da na tržište izbace rješenja koja će transformisati način na koji živimo i radimo, pa ne čudi da mnogi vještačku inteligenciju posmatraju kao sljedeću veliku stvar nakon pametnih telefona.

Najpopularnije rješenje su svakako čet-botovi, koji, osim što korisnicima omogućavaju da se uvjere u njihove impresivne mogućnosti i obimno znanje, takođe sada nude mogućnost da kroz njega pristupaju internetu i generišu slike na osnovu samo jedne rečenice i malo mašte.

Sljedeći nivo

Svi želimo da koristimo tehnologije koje će iskustvo korišćenja podići na sljedeći nivo, a jedna od tih tehnologija u 2023. godini je SMARTCORE INDUCTION SYSTEM. Zasnovana na principima elektromagnetne indukcije, odnosno indukcionog grijanja, specijalnost ove tehnologije je nešto potpuno novo – precizno zagrijavanje duvana.

Ova tehnologija se nalazi u srži nove IQOS ILUMA serije bezdimnih uređaja, koja punoljetnim pušačima nudi još lakšu i naprednije iskustvo konzumiranja duvanske pare.

IQOS ILUMA uređaji ne posjeduju oštricu kakva se mogla pronaći unutar prethodnih bezdimnih uređaja. Umjesto toga, koriste se posebne duvanske patrone sa metalnim elementom u sebi, koji je obložen nerđajućim čelikom. Ovaj metalni element se precizno zagrijava pomoću SMARTCORE INDUCTION SYSTEM tehnologije, a zatim zagrijava duvan koji ga okružuje kako bi se oslobodila duvanska para.

Kako oštrica ne probija duvansku patronu, ubacivanje iste u uređaj je lakše nego prije, a odsustvo direktnog kontakta znači da proces zagrijavanja duvana ne ostavlja ostatke unutar držača, čime je eliminisana potreba za čišćenjem samog uređaja.

Prema mišljenju IQOS ILUMA korisnika, zagrijavanja duvana bez oštrice proizvodi još manje neprijatnih mirisa, a istovremeno postiže ujednačen ukus, što ove uređaje čini čistijim i jednostavnijim rješenjem. Ipak IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Prvi čipset izrađen na proizvodnom procesu od 3 nm

Korišćenjem naprednijeg proizvodnog procesa, proizvođači poluprovodnika smanjuju dimenzije tranzistora i povećaju njihov broj na istoj površini. Što više tranzistora postoji unutar čipa, to su njegove performanse bolje, a rad energetski efikasniji. Ovo je posebno važno za napredak pametnih telefona.

Prije samo deset godina, najbolji pametni telefoni su koristili čipset izrađen na proizvodnom procesu od 28 nm, a u 2023. godini smo vidjeli prvi čipset izrađen na daleko naprednijem proizvodnom procesu od samo 3 nm. Koristeći EUV litografske mašine nove generacije, na površinu mobilnog čipa je sada postavljeno 19 milijardi tranzistora, a prije samo četiri godine, taj broj je bio više nego duplo
manji – 8,5 milijardi tranzistora.

Zahvaljujući ovom napretku, osim boljih performansi u svakodnevnom radu, novi telefoni su moćniji nego ikad, rade još brže i mogu da pokreće neke popularne, grafički intenzivne igre koje su već dostupne vlasnicima gejming konzola, što je ne tako davno bilo nezamislivo.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:38h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2,

18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 15:39h

21.02.2024. u 12:13h

21.02.2024. u 12:13h

30.01.2024. u 17:45h

30.01.2024. u 17:45h

Skip to content