Pet razloga zbog kojih ćete uvrstiti badem u svakodnevnu ishranu

Radio Titograd

22.11.2024, 06:09h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Bademi su definitivno prava nutritivna sila. Predstavljamo šest prednosti njihovog svakodnevnog konzumiranja.

Osim što su ukusna užina i neizostavan dodatak kolačima, bademi su izuzetno ljekoviti i dobri za naše zdravlje. Kao prava riznica esencijalnih hranljivih materija, snabdijeće nam organizam vitaminom E, moćnim antioksidantima i mineralima: magnezijumom, manganom, bakrom i fosforom. Bademi takođe obezbeđuju i manje količine kalcijuma, gvožđa, kalijuma i raznih vitamina B-kompleksa.

Zbog svog nutritivnog sastava, bademi blagotvorno utiču na cjelokupno zdravlje, a posebno ćete ih voljeti ako želite da poboljšate zdravlje svog krvotoka, ako imate problema sa šećerom u krvi, pokušavate da smršate ili jednostavno želite da negujete kožu iznutra ka spolja.

U nastavku pronađite razloge zbog kojih ćete željeti da ih uvrstite među svoje omiljene dnevne grickalice, kao i preporučenu dnevnu količinu i najbolji način konzumiranja.

Šest razloga da jedete bademe

Blagotvorno utiču na zdravlje srca

Bademi su bogati zdravim mononezasićenim mastima, koje mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Kontrolišu nivo glukoze u krvi

Bademi imaju nizak glikemijski indeks i bogati su vlaknima koja pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi, što ih čini odličnom užinom za osobe sa dijabetesom.

Pomažu u gubitku težine

Uprkos visokom sadržaju kalorija, bademi mogu pomoći u regulisanju tjelesne težine. Proteini, vlakna i zdrave masti u bademima podstiču sitost, smanjujući ukupni unos kalorija.

Podmlađuju kožu

Vitamin E u bademima djeluje kao antioksidans, pomaže u zaštiti kože od oštećenja i održava njen mladalački izgled.

Oni podržavaju zdravlje kostiju

Bademi su dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su važni za održavanje jakih kostiju.

Blagotvorno utiču na opšte zdravlje

Prepuni vitamina i minerala kao što su vitamin E, magnezijum i kalijum, bademi pružaju esencijalne hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje.

Koliko badema treba jesti dnevno?

Nutricionisti preporučuju konzumiranje oko 28 grama ili otprilike 22–23 badema (oko 160 kalorija) dnevno za optimalne zdravstvene koristi. Uključivanje ove količine u dnevnu ishranu može znatno doprineti nutritivnim potrebama, istovremeno podržati zdravlje srca, regulisati tjelesnu težinu i obezbijediti esencijalne vitamine i minerale.

Kako ih jesti, sirove ili natopljene?

Konzumiranje sirovih badema čuva njihova prirodna ulja i hranljive materije. Iako sporo pečenje može poboljšati njihov ukus, izbjegavajte visoke temperature jer one mogu uništiti neke hranljive materije.

Neki više vole da potapaju bademe preko noći kako bi poboljšali varljivost i apsorpciju hranljivih materija, a da pritom zadrže sadržaj vlakana tako što ih ne gule.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Magazin, top1

03.12.2024. u 14:39h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2024. u 13:41h

Titogradske vijesti, top2,

13:28h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2024. u 12:38h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2024. u 12:23h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2024. u 12:21h

Skip to content