Pet ključnih vitamina koje je potrebno uzimati tokom zime

Radio Titograd

08.12.2023, 06:19h

2 min

Foto:Pixabay

Ako osjećate da ste loše raspoloženi tokom zimskih meseci, umorni ste, razdražljivi i teško vam je da ustanete ujutro, možda imate takozvani sezonski afektivni poremećaj. Zdravstveni stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, toplu hranu i pića i isprobavanje novih hobija kao neke od načina za suzbijanje ovih simptoma, ali preporučuju se i specifični vitamini kako biste se izborili protiv simptoma umora i poboljšali tmurno zimsko raspoloženje.

Za malaksalost i umor uzmite magnezijum

Magnezijum pomaže u proizvodnji primarne energije u našim ćelijama i ključan je za energetski metabolizam. Osim toga, nedovoljna količina magnezijuma može pojačati osećaj umora.

Za povećanje energije uzmite vitamin B12

Ako vam nedostaje vitamina B12, njegovo uzimanje vam može pomoći u povećanju nivoa energije, ostavljajući osećaj revitalizacije. Takođe podržava naš nervni i probavni sistem dok održava naše krvne ćelije zdravima.

Ako imate manjak B12, mogli biste osetiti simptome kao što su umor, osjećaj slabosti, nedostatak vazduha i glavobolje.

Vitamin B12 takođe se prirodno može naći u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Za jačanje imuniteta uzimajte vitamin C

Naravno, s hladnijim mjesecima dolaze i sezonske bolesti poput prehlade i gripa. Vitamin C neophodan je tokom ovih mjeseci za održavanje imunološkog sistema, kao i za sprječavanje i ublažavanje upala.

Za poboljšanje raspoloženja uzimajte omega 3

Omega 3 vam može pomoći da dobijete mali podsticaj koji vam je potreban i može imati pozitivan efekat na raspoloženje.

Omega 3 obično se nalazi u plodovima mora, orašastim plodovima i sjemenkama, a to su sve namirnice koje u hladnijim mesecima konzumiramo manje zbog sezonskih promena i dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naše tijelo ne može prirodno da proizvodi omega 3 na način na koji to može za druge vitamine, pa je uzimanje dodataka ishrani, posebno u ovo doba godine, ključno.

Poboljšajte zdravlje s vitaminom D

Vitamin D je „sunčev vitamin“ i mnogo ga više prirodno dobijamo od sunčeve svjetlosti tokom toplijih meseci. Naravno, tokom jeseni i zime vidimo puno manje sunca i, kao rezultat toga, izloženi smo riziku od nedostatka vitamina D.

Ne samo da je vitalan za naše zdravlje, vitamin D je takođe bitan za održavanje normalne funkcije imunološkog sistema i nivoa kalcijuma u krvi. Ovo je važno za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Dok vitamini mogu biti od pomoći u jačanju našeg tijela, ako se ove zime borite sa svojim mentalnim zdravljem i to utiče na svakodnevni život, najbolje je da razgovarate sa svojim doktorom opšte prakse koji vam može ponuditi dodatnu podršku, piše HuffPost.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 15:39h

Skip to content