Pet hormona koje treba provjeriti ako ne možete da smršate

Radio Titograd

05.03.2024, 06:16h

2 min

Foto:Pixabay

Ako, uprkos dijetama, ne uspijevate da smršate, možda biste trebali da provjerite jesu li razlog- hormoni.

Već neko vrijeme pokušavate da smršate, probali ste različite dijete, ali rezultata nema. Možda su uzrok svega hormoni, piše Index.hr.

Dr. Olga Ličina, klinička nutricionistkinja, kaže kako je fluktuacija od nekoliko kilograma tokom ciklusa normalna kod žena. Međutim, ako vam se težina neobjašnjivo povećala ili se borite s gubitkom kilograma, jedna od prvih stvari koje treba provjeriti su hormoni. Oni regulišu mnoge važne procese u tijelu pa i gubitak težine.

“Kada imate dijagnostifikovano stanje kao što je PCOS (sindrom policističnih jajnika), endometrioze, ciste na jajnicima, svakako provjerite polne hormone”, navodi ljekarka na svom profilu na Instagramu.

Insulin
Insulin se luči u velikoj količini nakon energetski bogatog obroka, pogotovo bogatog ugljenim hidratima i pomaže da energija u obliku glukoze dođe do stanica. Insulinska rezistencija se javlja kada stanice imaju teškoće u reakciji na insulin, a posljedica su problemi metabolizma i dobijanje na težini, navodi dr. Ličina.

Štitna žlijezda
Hormoni štitne žlijezde utiču na gotovo sve aspekte metabolizma u vašem tijelu. Zbog niskog nivoa hormona štitne žlijezde stvara se problem s gubitkom kilograma i nakuplja se masno tkivo.

Kortizol
Kortizol je poznat kao hormon stresa, tj. odgovor na stresne situacije. A kada ste u konstantnom stanju „bori se ili bježi“, stimulirat će se metabolizam masti i ugljenih hidrata, stvarajući dodatnu energiju kao potrebu za preživljavanjem. Posljedično se povećava apetit, ali često i potreba za noćnim prejedanjem.

Estrogen
Mnoge žene s godinama primjećuju povećanje masnih naslaga oko trbuha, čak i ako im je težina ista. To se događa jer smanjenje visine estrogena, koje se normalno javlja oko 40. godine, utiče na to gdje se masti distribuiraju u tijelu.

Testosteron
Kod mušakaraca nizak nivo testosterona dovodi do povećanja masnih naslaga, a gubitka mišićne mase. S druge strane, kaže dr. Ličina, visok nivo testosterona kod žena povezan je s hormonskim problemima kao što je npr. PCOS i posljedično s povećanjem tjelesne mase i težim mršavljenjem.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2,

06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Skip to content