Pet godina Raskrinkavanja: 2.500 debankova, više od 5.000 analiziranih medijskih objava i postova

Radio Titograd

24.10.2023, 11:17h

2 min

Foto:CDT

Tokom prethodnih pet godina svog rada platforma za borbu protiv dezinformacija, Raskrinkavanje, objavila je skoro 2.500 članaka u kojima je analizirano više od 5.000 medijskih i objava na društvenim mrežama, kazao je Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me.

Platforma koju je osnovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT) ove godine obilježava prvih pet godina rada i za to vrijeme postala je verifikovana članica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), Evropske mreže standarda za provjeru činjenica (EFCSN), kao i osnivač regionalne mreže za provjeru činjenica SEECheck te saradnik u Fejsbukovom programu za fakt-čeking.

“Redakcija Raskrinkavanja je od 2018. godine ispratila svaki veliki događaj kako u Crnoj Gori, tako i u regionu i svijetu, pa smo publici ukazivali na dezinformacije u svim izbornim procesima od tada, društveno-političkim dešavanjima i tenzijama tokom 2020. i 2021. godine, pandemiji COVID-19, agresiji Rusije na Ukrajinu”, navodi Murić.

Ukazivali su, kaže, građanima na dezinformacije o posljedicama vakcina, na lažne narative proruske propagande, negiranje i neistine o klimatskim promjenama, a tokom ove godine razobličili su mnoge dezinformacije o popisu, formiranju Vlade i mnogim drugim političkim procesima u državi.

“Kada smo 2018. godine pokrenuli Raskrinkavanje.me, Crna Gora nije imala viziju, strategiju niti zakone koji bi pomogli društvu da postane otporno na dezinformacije. Danas, pet godina kasnije, naša država je tek usvojila Medijsku strategiju, a još uvijek se ne vidi jasna namjera da se izbori sa problemom lažnih vijesti. 2500 debankovanih lažnih vijesti od strane našeg tima i mnoge druge činjenice i analize nijesu za donosioce odluka bile dovoljan “dokaz” da se krene u akciju. Umjesto toga, oni radije posežu za dezinformacijama nego što stvaraju uslove da se država sa njima na pravi način izbori, pa se medijima lijepe etikete i crtaju mete umjesto da se pruži jasan okvir za kvalitetno i istinito izvještavanje”, kazao je Murić

Ono na šta konstantno upozoravaju je, ističe Murić, da je cilj dezinformacija da se svi mediji prikažu kao isti, da se nikome ne vjeruje.

“Za CDT i Raskrinkavanje su ove dvije namjere neprihvatljive i upravo je to jedan od suštinskih ciljeva naše redakcije koja je za vrijeme svog rada uspjela u tome da mediji da isprave veliki broj dezinformacija. U narednom periodu Raskrinkavanje će čitaocima predstaviti nove sadržaje, nove teme i nove saradnike, a do tada još jednom pozivamo građane da našoj redakciji prijave svaku objavu u čiju tačnost i istinitost sumnjaju a mi ćemo je rado provjeriti”, poručuje Murić.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Skip to content