Pešić: Milatovića treba podučiti prvim lekcijama pravne pismenosti

Radio Titograd

28.05.2023, 19:05h

< 1 min

Ni prvi ni poslednji put da se (ne)odgovorni zaklanjaju iza Đukanovića, poručila je doskorašnja savjetnica Predsjednika Crne Gore za saradnju sa državnim organima Nataša Pešić, reagujući na navode o nepotpisivanju zakona koje je dostavila raspuštena Skupština. Ona je poručila da bi dobro bilo da novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića neko “poduči prvim lekcijama elementarne pravne pismenosti”.

“Tako, puko citiranje članova i rokova propisanih Ustavom Crne Gore i traženje osnova predsjednice raspuštene Skupštine Danijele Đurović za „vjerovatnu inspiraciju“ da predsjednik Crne Gore Milatović ne potpiše zakone koje je dostavila ta raspuštena Skupština, još jednom pokazuje da „što se grbo rodi vrijeme ne ispravi“”, ocijenila je Pešić.

Jasno je, smatra ona, da ne postoji ustavni ni zakonski osnov za potpisivanje zakona koje je izglasala raspuštena Skupština, na čelu sa njenom predsjednicom.

“Zato ih Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije ni potpisao. To se zove odgovornost zasnovana na ustavnim nadležnostima Predsjednika Crne Gore. To bi radi sebe, pošto je sada na toj dužnosti, morao da zna prije svih gospodin Milatović. Umjesto što neodgovorno i neutemeljeno tvrdi da ‘je Đukanović pokazao neodgovoran odnos prema Ustavu i Skupštini Crne Gore’. Dobro bi bilo da ga neko poduči prvim lekcijama elementarne pravne pismenosti”, ističe Pešić.

Naglasila je da način kako je Đukanović obavljao dužnost predsjednika države “treba da služi za nauk i za primjer svima”.

“Inače, način kako je predsjednik Đukanović obavljao dužnost Predsjednika, u skladu sa Ustavom, poštujući ustavne nadležnosti svih grana vlasti, treba da služi za nauk i za primjer svima, posebno onima koji nemaju političkog i državničkog iskustva u obavljanju najodgovornijih državnih poslova”, zaključuje Pešić.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content