PES: Ruski narativ podmeću Putinovi partneri

Radio Titograd

14.10.2023, 14:32h

2 min

“Vrijeđajući zdrav razum, partneri Putinove Jedinstvene Rusije žele da nametnu lažni narativ da se u Crnoj Gori formira antievropska, proruska i prosrpska Vlada” saopštili su iz Pokreta Evropa Sad.

U saopštenju navode: “Ova istrošena mantra dodatno biva obesmišljena ukoliko se DPS potrudi prvo da pročita principe PES-a za sastav buduće Vlade, koji eksplicitno definišu apsolutnu usaglašenost buduće Vlade sa spoljnom politikom Evropske unije. U tom dijelu, doprinos DPS-a jeste rekordan broj godina u procesu pregovora, stagnacija i potpuna paraliza institucija, zahvaljujući svim Vladama koje je DPS glasao ili u njima participirao. Umjesto da već budemo punopravna članica Evropske unije, sve kredibilne međunarodne organizacije su Crnu Goru, za vrijeme hibridnog i autokratskog režima, kvalifikovale kao zarobljenu državu, koja je opterećena korupcijom i kriminalom”.

Tvrde da zahvaljujući upravo partnerima iz međunarodne zajednice i Europola, imaju priliku da vide povezanost državnih funkcionera iz perioda DPS vladavine sa raznim kriminalnim klanovima.

“Takođe, dok šire dezinformacije o ruskom uticaju na novu Vladu, DPS je politička organizacija koja ima potpisan sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i crnogorska javnost nije informisana da je ikada došlo do formalnog raskida te partijske saradnje. Povezivati vlasti u Srbiji sa drugim partijama, dok su u istom DPS-u ponosno isticali tu saradnju, a na partijskim kongresima i slušali obraćanja najviših funkcionera SNS-a, govori koliko je DPS izgubio kompas.
Ako su i suštinski posvećeni cilju da budemo punopravna članica EU, očekujemo da DPS bude konstruktivna opozicija, koja će se umjesto dizanja tenzija, jeftinog politikanstva i manipulacija, okrenuti izgradnji prosperitetnog društva, distancirati se od korumpiranih kadrova i tako dati doprinos ubrzanju punopravnog članstva u EU”, ocjenjuju u Pokretu Evropa sad.

Na kraju saopštenja navode da “umjesto istinskog proevropskog ponašanja i argumentovanog političkog dijaloga, DPS očigledno, po ko zna koji put u posljednje 3 godine, klizi u ekstremizam i pokušaje izazivanja vještačke destabilizacije zemlje, što dovoljno govori o tome koliko im je evropska, građanska i pomirena Crna Gora na srcu”.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content