Pens: Trampove riječi prije napada na Kapitol ugrozile Amerikance

Radio Titograd

15.11.2022, 08:46h

2 min

Foto:CDM

Riječi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa prije i tokom prošlogodišnje pobune na američkom Kapitolu ugrozile su Amerikance pa i njegovog zamjenika Majka Pensa, rekao je sam bivši potpredsjednik u televizijskom intervjuu koji će se emitovati u ponedjeljak.

“Predsjednikove riječi tog dana na skupu (prije nereda) ugrozile su mene, moju porodicu i sve na Kapitolu”, rekao je Pens za ABC News, prenosi Hina.

Pens navodno postavlja temelje za predsjedničku trku 2024. godine u kojoj bi se mogao suočiti sa svojim bivšim šefom.

Naime, Tramp je pozvao medije da dođu u njegov raskošni dom na Floridi u utorak naveče kako bi navodno najavio kandidaturu za Bijelu kuću.

Pensov intervju koji će se emitovati u ABC-jevoj emisiji “World News Tonight” poklapa se s objavljivanjem njegovih memoara “So Help Me God” u utorak.

Republikanac je rekao ABC-ju da je Tramp, u obraćanju 6. januara 2021. u parku blizu Bijele kuće, nahuškao gomilu prije nego što je ista krenula marširati prema Kapitolu.

“Predsjednikove riječi bile su nepromišljene. Bilo je jasno da je odlučio biti dio problema”, rekao je Pens.

Bijes Pensa

Pens je rekao da je ga je “razbijesnio” Trampov tvit da potpredsjednik “nije imao hrabrosti učiniti ono što je trebalo učiniti”, kojim se aludiralo da Pens nije blokirao Kongres da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na izborima 2020. kako bi zadržao Trampa na dužnosti.

“Okrenuo sam se prema svojoj kćeri, koja je stajala u blizini, i rekao: ‘Nije potrebna hrabrost za kršenje zakona. Potrebna je hrabrost za poštovanje zakona’”, rekao je Pens televizijskoj mreži.

Potpredsjednik je u vrijeme nereda bio na Kapitol Hilu, a službenici američke tajne službe evakuisali su ga iz dvorane američkog Senata gdje je za dlaku izbjegao susret s izgrednicima koji su upali u kompleks.

Pens je uglavnom šutio o komunikaciji s Trampom uoči napada 6. januara, sve do ovog mjeseca.

U isječku iz memoara, koji je prošle sedmice objavio Wall Street Journal, Pens je rekao da je telefonski razgovarao s Trampom na Novu godinu 2021. i obavijestio ga da neće učestvovati u planu da Tramp ostane na vlasti.

“Previše ste časni”, rekao je Tramp Pensu, tvrdi bivši američki potpredsjednik. “Mrziće vas stotine hiljada… Ljudi će misliti da ste glupi.”

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:31h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:58h

Skip to content