Pekić: Obijanje depoa Višeg suda poraz društva

Radio Titograd

12.09.2023, 07:05h

2 min

Foto:RTCG

Sumnja se da obijen depo Višeg suda u Podgorici, u kojem je samo u posljednje dvije godine smješteno devet i po tona raznih vrsta droga. Ne zna se više detalja, sem da je Ministarstvo pravde pozvalo nadležne da hitno rasvijetle navodno obijanje depoa. Ni iz suda, ni iz policije nijesu željeli da otkrivaju više informacija, ističući da je istraga u toku.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da se u depou čuva važan dokazni materijal, te da i ovaj slučaj otvara pitanje – koliko su bezbjedne institucije koje brinu o našoj bezbjednosti.

Nakon što se u medijima pojavila informacijada je obijen depo Višeg suda u Podgorici, iz te institucije su kazali za TVCG da je istraga u toku, te da ne mogu iznositi više detalja.

Slično obrazloženje i iz Uprave policije, čiji službenici, kako je saopšteno za TVCG, utvrđuju okolnosti pod kojima se, navodno, desila provala.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da je ovo još jedan poraz čitavog društva.

“Pored obezbjeđenja, pored video-nadzora, pored svega onoga što posjeduje zgrada Višeg suda desilo se ovo, mogu slobodno, reći, čudo neviđeno. Jer kada pored tako obezbijeđene zgrade može da se desi krađa, onda se kao društvo zapitamo da li su te institucije koje treba da brinu o bezbjednosti na najnižem mogućem nivou, a iz izloženog se vidi da jesu”, kaže za TVCG Ivan Pekić, stručnjak za bezbjednost.

I ministar pravde, Marko Kovač, kaže da je simptomatično što je obijen objekat u kojem postoji video-nadzor, kao i fizičko obezbjeđenje.

Poručuje kako se nada da će događaj brzo biti rasvijetljen, te da neće uticati na sprovođenje već započetih postupaka.
Pekić, međutim, ističe da može biti uništen važan dokazni materijal.

“Vidjećemo šta će istraga utvrditi, ali neminovno je da će se iza ovoga kriti neka krađa možda određenih papira, presuda ili nečega što je vezano za presude u Višem sudu, a koje se odnose na najteža krivična djela organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je Pekić.

Osim dokumenata u vezi s presudama, u depou se skladište i različite vrste droga, a prema podacima državnih organa, samo u posljednje dvije i po godine, skladišteno je sedam tona marihuane i dvije tone kokaina.

U prostoriji gdje se skladišti droga, strogo je zabranjen ulaz osobama koje nemaju ovlašćenje za to.

“Možemo reći da postoji bojazan da je neko iznutra radio na obijanju ove prostorije jer uvijek onaj koji zna šta se nalazi u tim prostorijama može da bude insajder, odnosno neko ko sarađuje s nekim spolja da bi nestali možda neki važni papiri ili određena količina narkotika koja je zarobljena tamo već godinama”, kazao je Pekić.

I ovaj događaj, poručuje sagovornik TVCG, posljedica je loših uslova rada u crnogorskim sudovima i dokaz da nam je štoprije neophodna odavno najavljivana Palata pravde čija izgradnja nikako dapočne.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

22.09.2023. u 15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Skip to content