Pavićević: Cilj Vlade članstvo Crne Gore u EU

Radio Titograd

08.05.2024, 19:08h

2 min

Bio bih krajnje pretenciozan kada bih pokušao da bojim posebnim bojama ono što je svakodnevni život, jer svi dobro znamo kakvo je stanje u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj politici, oblasti rada. Ne mogu reći da je poražavajuće i da nije dobro, ali još manje mogu da kažem da ne može bolje, poručio je dr Srđan Pavićević, potpredsjednik Vlade, za RTV Nikšić i emisiju „Kontakt“. Kako dodaje, pred Vladom su veliki planovi i izazovi.

„Višedecenijsko nasljeđe u ove četiri oblasti poprilično opterećuje sastav Vlade. Uspjeli smo da detektujemo neke ključne probleme, koji su hronično poznati. Moramo biti objektivni i realni i postaviti stvari kako treba i dati prijedloge kako izaći iz tih problema. Pred nama je preliminarna strategija ili mapa puta kako da to realizujemo. Nadamo se najboljem jer imamo dobru saradnju i koordinaciju resornih ministara“, kazao je Pavićević.

Na pitanje da li i koliko suprotstavljena i različita mišljenja članova Vlade utiču na njeno funkcionisanje, Pavićević ističe da je doživljavao kao „Vladu dobrih učenika i kvalitetnih ljudi“.

„Povremena nerazumijevanja i disonantni tonovi su svakodnevan život. Imate ih i u svakoj porodici, a ne u politici. Samo je potrebno više razumijevanja“, smatra on.

Nada se da će Vlada da se potrudi da ispuni sve ciljeve koje je obećala građanima Crne Gore, koji su joj i dali povjerenje.

„To se vidi i u dosadašnjoj dinamici i radu za ovih 6 mjeseci. Trudimo se da se obećano ispunjava. Vidi se trend u kom pravcu idemo. Naš cilj je kvalitetna priprema da Crna Gora postane članica Evropske unije. To je ono čemu ova Vlada teži“, poručio je Pavićević.

A da bi to ostvarili i postali član razvijene porodice moramo ispuniti određene uslove i standarde, poručuje Pavićević.

„Sve što radimo treba da radimo u smislu radikalnih, manje radikalnih ili laganih reformi zavisno od problema na koje nailazimo. Da prilagodimo crnogorski javni i politički život i državu standardima koji važe u razvijenom svijetu. Moramo da hvatamo kopču sa razvijenim svijetom, jer on nema kad nas da čeka. Što prije mi usvojimo standarde razvijenog svijeta i počnemo da funkcionišemo po njima, u svim sferama života, i to budu naši standardi i principi, mi nećemo ni znati da smo ušli u EU“, zaključio je Pavićević.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content