Palestinsko ministarstvo: Ubijeno 9770 Palestinaca od početka rata; Blinken: SAD podržava stvaranje palestinske države

Radio Titograd

05.11.2023, 15:32h

2 min

Najmanje 9770 Palestinaca, uključujući 4800 djece, ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, objavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas, prenosi Reuters.

Osim toga, ministarstvo zdravstva Palestinske samouprave na okupiranoj Zapadnoj obali kaže da su od 7.oktobra ubijena 152 Palestinca, a 2100 ih je ranjeno. Tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Ministarstvo zdravstva u Gazi apelovalo je na Egipat da dopusti egipatskim vozilima hitne pomoći u Pojas Gaze kako bi zbrinuli ranjene preko prijelaza Rafah. Ograničenom broju ljudi dopušteno je prošle sedmice da napuste Gazu i odu u bolnice u Egiptu.

Američki državni sekretar Antoiy Blinken danas je nenajavljeno posjetio okupiranu Zapadnu obalu gdje se susreo s predsjednikom Palestinske samouprave.

Blinken i Mahmud Abas sastali su se u Ramali, neslužbenoj prijestolnici Zapadne obale, tokom druge Blinkenove posjete regiji otkad su 7. oktobra militanti palestinske skupine Hamas izveli iznenadni napad na južni Izrael, ubivši pritom najmanje 1400 ljudi.

Osim kako bi osigurao da se sukob ne proširi na regiju, Blinken pokušava obnoviti rasprave o upravljanju Gazom nakon eventualnog potpunog uništenja Hamasa, što Izrael navodi kao svoj cilj.

Abas i Blinken su razgovarali oko sat vremena, a kasnije se nisu obratili medijima.

Abas je Blinkenu rekao da mora odmah doći do prekida vatre te da se treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Gazu, kazao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh.

Blinken je pak rekao da je SAD predan slanju humanitarne pomoći i povratku ključnih usluga, saopštio je glasnogovornik Stejt Departmenta Metju Miller.

“Sekretar je izrazio i predanost SAD-a na djelovanju prema ostvarenju legitimnih palestinskih aspiracija prema osnivanju palestinske države”, rekao je Miller.

Blinken je sugerisao da bi “učinkovita i revitalizirana Palestinska samouprava” bila najlogičniji izbor za vodstvo Pojasa, no priznao je da bi druge države i međunarodne agencije tamo svakako igrale ulogu u održavanju sigurnosti i upravljanja.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content