Palestina traži hitan sastanak Savjeta Bezbjednosti UN-a.

Radio Titograd

04.01.2023, 11:34h

< 1 min

Zbog ekstremnih opasnosti koje donose izraelski kontinuirani napadi, posebno na džamiju al-Aksa/al-Haram al-Šerif i na naše civile, uključujući ubijanje više djece među kojima su 15-godišnji Adam Ajid kojeg su izraelski vojnici pucali u grudi u vojnoj akciji na izbjeglički kamp Deišeh u Vitlejemu i još dvojice mladića, 22-godišnjeg Muhameda Samera Houshijeha i 25-godišnjeg Fuada Mahmuda Abeida, koji su juče ubijeni u izraelskoj vojnoj raciji na grad Kufr Dan u sjeverenoj Zapadnoj Obali, predsjednik Abas je naložio Ministarstvu vanjskih poslova da zatraži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti radi hitnog djelovanja.

Država Palestina najoštrije osuđuje prinudnu invaziju Izraela i kontinuiranu agresiju na palestinski narod i njegova sveta mjesta, posebno na Jerusalim koji je ponovo na meti izraelskih supremacista i ekstremista.

S tim u vezi, takozvani “ministar nacionalne sigurnosti” Izraela, Itamar Ben-Gvir, eklatantni fašista koji je više puta huškao protiv palestinskog naroda, upao je u dvorišta džamije Al-Aksa sa velikim kontingentom okupatorskih snaga teško kršeći međunarodno pravo.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno reaguje kako bi zaustavila nadolazeću eksplozivnu situaciju u okupiranoj Palestini i ozbiljne prijetnje koje ona predstavlja za međunarodni mir i sigurnost.

Ovoj izraelskoj Vladi kao najesktremnijom i desničarskom mora biti poslata snažna poruka široko priznata u međunarodnoj zajednici čak i među mnogim izraelcima, da takva kršenja neće biti dozvoljena ni pod kojim izgovorom i da će posljedice za takvu agresiju i zločine biti teške.

Štaviše, međunarodna zajednica je dužna da potvrdi svoje odbacivanje i nepriznavanje izraelskog zahtjeva za suvernitetom na bilo kojem dijelu Okupirane Palestinske Teritorije, uključujući Jerusalim i njegova sveta mjesta.

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content