Paklene vrućine isprazniće neke od svjetskih metropola

Radio Titograd

17.10.2023, 09:17h

< 1 min

Foto:Radiotitograd.me

 

Najnovija istraživanja na temu klimatskih promjena otkrila su da će u nekim djelovima svijeta biti nemoguće živjeti zbog globalnog zagrijavanja, odnosno visokih temperatura.

Pored visokih temperatura, biće povišene i vrijednosti vlage koju ljudsko tijelo ne može da podnese. Zbog svih ovih ekstremnih uslova koji se očekuju na našoj planeti u sljedećih nekoliko decenija život u nekim metropolama biće gotovo nemoguć.

Istraživanje koje je obljavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences pokazalo je da će se najtopliji djelovi svijeta suočiti sa velikim temperaturnim izazovima koji mogu biti rizični za zdravlje ljudi.

Jedan od primjera je Lahore, grad u Pakistanu, a loša su predviđanja i za gradove-luke na Crvenom moru, u Jemenu. U ovim gradovima previsoke temperature mogle bi da traju nekoliko mjeseci.

„Pojedini djelovi svijeta mogli bi da budu iseljeni zbog klimatskih temperaturnih rekorda, ako se ne uspore klimatske promjene. Ako bi se ovakve stvari dešavale u Evropi, na područjima gdje su klima uređaji rijetki, a prilagodljivost na visoke temperature niska, mogle bi da nastanu iznenadne smrti i ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi“, istakao je Karter Povis, istraživač sa Univerziteta Oksford.

Ovakva predviđenja oslonjena su na istraživanja koja su dokazala da ljudsko tijelo na kritično visokoj temperaturi i vlažnosti vazduha ne može samo da se ohladi, pa dolazi do porasta unutrašnje temperature u tijelu.

Do sredine 21. vijeka, kako se navodi u istraživanjima, osim u Pakistanu i Jemenu, temperature će rasti i u Hanoju, Delhiju, Dubaiju.

Za evropski kontinent još nema bojazni iako će se tokom narednih ljeta osjećati porast temperature za nekoliko stepeni Celzijusovih. Zbog toga će boravak na otvorenom biti sve rizičniji.

Što se tiče SAD, gradovi poput Njujorka i Čikaga mogli bi takođe da budu ugroženi visokim temperaturama.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content