Ovu užinu možete da jedete bez straha od gojenja

Radio Titograd

12.05.2024, 07:04h

2 min

Foto:Pixabay

 

Iako su određene dijete povezane sa manjim unosom hrane, postoje brojne hranjive užine koje “podržavaju” naše ciljeve mršavljenja.

Odabirom međuobroka sa visokim procentom hranjivih materija i niskim udelom kalorija, možemo da uživamo u hrani bez osećaja krivice.

Nutricionistikinja Krutika Nanavati, dijetetičar Džesi Feder i lekar Pol Daidone izdvojili su četiri odlične opcije:

Gvakamole sa štapićima od povrća

Gvakamole je umak napravljen od zrelog avokada i ne smeta u procesu mršavljenja. Avokado je bogat zdravim mononezasićenim masnoćama koje podstiču osećaj sitosti i pomažu u kontroli želje.

„Velike količine masti i vlakana odlične su za podsticanje dugotrajne sitosti, što znači da ćete imati smanjenu želju za grickalicama ili više jela tokom dana. Ovo je sjajno za smanjenje ukupnog unosa kalorija i mršavljenje. Osim toga, štapići od povrća pružaju dodatnu vrednost hranjivih materija i vlakana, što je odlično za zdravlje“, kaže Feder za SheFinds, a prenosi Jutarnji.

Štapiće od povrća možemo napraviti od šargarepe, paprike, krastavaca, celera itd.

Puding od čija sjemenki

Puding od čija semenki nije samo ukusna poslastica, već je i fantastičan izbor za mršavljenje, tvrdi dr Daidone. To je zahvaljujući činjenici da čija semenke mogu da sadrže puno hranjivih materija, uključujući zdrave masti.

„Čija semenke su bogate Omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima. Kad se umoče, upijaju tečnost i stvaraju teksturu poput pudinga“, ističe lekar. On dalje preporučuje da napravimo porciju od oko dve kašičice čija semenki pomešanih s 118 mililitara biljnog mleka za zadovoljavajući međuobrok.

Grčki jogurt sa medom
Grčki jogurt bogat je proteinima koji pomažu u podizanju osjećaja sitosti i održavaju zdravlje mišića, a med daje prirodnu slatkoću.

„Bogat proteinima i probioticima, grčki jogurt pomaže u kontroli apetita i zdravlju probave, dok mala količina meda daje slatkoću bez previše dodatnih kalorija“, navodi Nanavati.

Sveži sir sa ananasom

Sveži sir pruža bogat izvor proteina, pospešuje osećaj sitosti i podržava zdravlje mišića, a ananas dodaje prirodnu slatkoću i pojačava vitamine i antioksidanse.

Ovaj međuobrok ima malo kalorija, te nudi zadovoljavajuću kombinaciju proteina i vlakana, što ga čini izvrsnim izborom za one koji žele da kontrolišu težinu bez ugrožavanja nutritivne vrednosti.

„Nemasni sveži sir bogat je proteinima, a u kombinaciji sa prirodnom slatkoćom ananasa daje uravnotežen međuobrok koji sprečava skokove u nivou šećera u krvi“, zaključuje Nanavati.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:07h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Skip to content