Ovih pet zdravih namirnice možete jesti bez griže savjesti

Radio Titograd

15.12.2023, 06:02h

2 min

Foto:Unsplash

 

Svi makar jednom tokom dana osjetimo potrebu za slatkišima. Trenutno zadovoljenje se tu ne zaustavlja. Stručnjaci to jednostavno objašnjavaju “začaranim krugom”. Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovaćemo brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprječava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljenkohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije.

Sljedeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

Paradajz

Paradajz je djelotvoran protiv želje za šećerom, jer sadrži visoku razinu triptofana – materije koju tijelo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije je potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

image

Cimet  osvaja i mirisom i ukusom

-SHUTTERSTOCK

Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

Kukuruz šećerac

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad, prenosi Ljepota i zdravlje.

Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krompir ili batat. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdjeti vitaminom C, D i B6 i željezom. Hranjive materije u slatkom krompiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content