Ovih pet namirnica smijete jesti prije spavanja

Radio Titograd

04.06.2024, 05:48h

2 min

Foto:Pixabay

 

Imate problema sa spavanjem? Ne možete zaspati od onog čudnjikavog zvuka koji dolazi iz vašeg trbuha?

Ako ovaj problemčić rješavate tako da idete pravac do kuhinje i gurnete glavu duboko u frižider u potrazi za sočnim pilećim krilcima koja su ostala od ručka, moramo vam reći da ste krenuli opasnim putem do katastrofalnog sna.

Jesti ili ne jesti prije spavanja, pitanje je na koje je teško odgovoriti ,ovako i onako je dosta teško donositi bilo kakve odluke naveče. Pogotovo kada moramo odlučiti hoćemo li u krevetu pojesti onaj zadnji komad pizze ili ćemo ga ostaviti za sjutra. Međutim, postoje namirnice koje smijete jesti pred spavanje jer neće uticati na san.

Posni sir

Posni sir je idealan večernji obrok. U kombinaciji s nekom salatom ili salamom kao što su pileća/ ćureća prsa ili kuvana šunka, posni sir će zbog probiotičkih bakterija pozitivno djelovati na zdravlje i neće nimalo opteretiti probavu.

Kokice

Noć je idealno vrijeme  da prije spavanja pogledate neki dobar film. No, kako ćete uživati bez ikakvih grickalica? Ne morate brinuti jer kokice su i više nego odlična hrana za prije spavanja.

Kokice sadrže kompleksne ugljene hidrate koji stimulišu lučenje hormona serotonina zbog kojeg se osjećamo opuštenije, a i siromašne su masnoćama koje su poznate po tome što usporavaju probavu.

Banane

Banane su namirnice bogate triptofanom, aminokiselinom koja sudjeluje u proizvodnji serotonina. Serotonin između ostalog pomaže regulisati spavanje, a njegove niske količine u tijelu povezuju se s nesanicom.

Riba

Ribe možda spavaju s otvorenim očima, no vi ćete zaklopiti oči jedući iverak, losos i tunu. Ove ribe sadrže velike količine vitamina B6 koji je odgovoran za proizvodnju hormona spavanja melatonina.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi ubrzavaju proizvodnju triptofana i magnezijuma koji opuštaju mišiće i živce. Time stabilizuju ritam srca koji vas dodatno opušta i uspavljuje.

Uzmite 10 badema i grickajte ih prije spavanja. Pazite da ne pretjerate jer su orašasti plodovi ipak bogati kalorijama (oko 500 kalorija na 100 grama), a i ugljenim hidratima i mastima.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content