Ove vrste ribe snižavaju pritisak i holesterol

Radio Titograd

01.02.2025, 07:17h

2 min

Foto:Pixabay

 

Riba bi trebalo bar dva puta nedjeljno da se nađe na tanjiru, poručuju doktori i nutricionisti, ali kako znati koja je najbolja za naš organizam?

Riba nam nije uvijek dostupna, a mora se priznati da nije ni mnogo popularna hrana u našim krajevima.

Riba i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala. Bogati su vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, koje, između ostalog, pomažu dobrom radu srca. Evo koje su najzdravije ribe na svijetu.

Sardine su odličan izbor, navode mediji. Prepune su omega-3 masnih kiselina kojih sadrže čak i više nego hvaljeni losos, a osim toga su i odličan izvor vitamina D i kalcijuma, neophodnog za zdravlje kostiju.

Losos, mnogima omiljen, ali ne baš jeftin, takođe sadrži veliki broj hranjivih sastojaka. Naučnici su otkrili da bioaktivni spojevi specifični za lososa pozitivno utiču na zdravlje.

Otkriveno je da su osobe sa visokim nivoom tih materija u krvi imale manje ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina niske gustoće, triglicerida i apolipoproteina B, markera bolesti srca.

Ako pastrmku jedete samo jednom nedeljno, možete da smanjite holesterol, ojačate krvne sudove i nerve, ali i da izbjegnete probleme s pamćenjem u starijem dobu.

Bakalar pruža dovoljno proteina i esencijalnih B vitamina, a blagog je ukusa i odlično se slaže s raznim jelima, pa je dobar izbor za one koji baš i ne luduju za ribom, a željeli bi da povećaju unos te namirnice.

Mediteranski brancin je nemasni izvor proteina i vitamina D, a uz to podržava imunološku funkciju i apsorpciju kalcijuma. Jedna je od omiljenih riba na našim trpezama.

I zubatac se smatra izuzetno korisnim jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

Skuša ima bogat, specifičan ukus, i spada među najhranljivije ribe. Bogat je proteinima, vitaminima B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnim vitaminom D.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu skušu imaju niži krvni pritisak i manje holesterola.

Zahvaljujući vitaminu D dobra je i za zdravlje kostiju.

Za gustinu kostiju važni su bakar i selen, kojih takođe ima u ovoj ribi.

(b92)

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:15h

Titogradske vijesti, top2

17.03.2025. u 18:42h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

17.03.2025. u 17:49h

Titogradske vijesti, top2

17.03.2025. u 15:27h

Titogradske vijesti, top2

17.03.2025. u 13:47h

06.03.2025. u 20:47h

06.03.2025. u 20:47h

Skip to content