Ova navika kod vozača upućuje na to da bi za volanom mogao biti psihopat

Radio Titograd

07.06.2024, 06:35h

2 min

Foto:Pixabay

 

Kako bi prikupili informacije za studiju, 989 njemačkih vozača ispunilo je ankete mjereći svaku od tri crte osobina tamne trijade na ljestvici od jedan do pet. Šezdeset i jedan odsto ispitanika u njihovoj studiji priznalo je da barem povremeno koristi pametni telefon tokom vožnje.

Uprkos tome, istraživači su pronašli korelaciju između sve veće upotrebe telefona tokom vožnje i viših rezultata za bilo koju od tri značajke tamne trijade. Istraživači, u svom radu objavljenom u časopisu PLOS One, pišu: “Stoga ljudi s osobinama tamne trijade češće koriste svoje telefone tokom vožnje.”

Takođe se pokazalo da je manja vjerovatnost da će se vozači koji su imali više bodova u području narcizma i psihopatije osjećati loše zbog svojih problematičnih vozačkih navika. Veća je vjerovatnost da će pojedinci s visokim ocjenama za makijavelizam, karakteristiku ličnosti koja se često povezuje s manipulativnim ponašanjem, pokušati prikriti svoje korišćenje telefona.

Osim toga, istraživači su otkrili da su psihopatske karakteristike pouzdan pokazatelj vjerovatnosti da će osoba počiniti prometni prekršaj. Istraživači procjenjuju da postoji 9,89% šanse da je osoba s minimalnom ocjenom psihopatije vozila pijana u prethodnih 12 mjeseci.

Osoba s prosječnim stepenom psihopatije ima 24% šanse da je počinila prekršaj u vožnji. To povećava vjerovatnost ocjene psihopatije od 4,33, najviše što su istraživači mogli procijeniti, na 56%.

Dodatno, učesnici su bili podvrgnuti testiranju problematične upotrebe pametnog telefona (PSU), koja se definiše kao pretjerana upotreba telefona do te mjere da nepovoljno utiče na druge aspekte života. Problem bi mogao biti šokantno raširen, nagađaju istraživači, budući da je 50% učesnika ankete izjavilo da ne bi mogli funkcionisati bez pametnog telefona.

Američka Nacionalna uprava za sigurnost cestovnog prometa izvijestila je da su 3142 osobe u SAD-u izgubile život u prometnim nesrećama u 2019. godini. Te su godine 422 osobe izgubile život u nesrećama dok je barem jedan od vozača bio zaokupljen telefonom.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content