Otkrivena namirnica protiv visokog pritiska: Tajna zdravlja skrivena u cvekli

Radio Titograd

09.02.2024, 06:43h

< 1 min

Foto:DAN

 

Cvekla, koja je prepuna nitrata, pretvara se u azotnu kiselinu u našem tijelu. Doktor Michael Mosley ističe da ovo poboljšava protok krvi kroz tijelo, što može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Dr Mosley za britanski Kanal 4, objašnjava da bakterije u pljuvački pretvaraju nitrate iz cvekle u azotni oksid, što doprinosi proširenju krvnih sudova i povećanju protoka krvi do ekstremiteta. Antički Grci i Rimljani su takođe vjerovali u zdravstvene benefite cvekle.

Doktor dodatno naglašava da redovno konzumiranje soka od cvekle može imati značajan uticaj na krvni pritisak. Studije su pokazale da je nekoliko nedelja konzumiranja cvekle dovelo do smanjenja prosječnog krvnog pritiska. Održavanjem ove navike može se povoljno uticati na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, prema rezultatima većih istraživanja.

Osim toga, cvekla može pozitivno uticati na moždane funkcije. Studije su pokazale da kombinacija soka od cvekle i vježbanja može povećati povezanost djelova mozga koji kontrolišu pokrete. Dr Mosley zaključuje da redovno konzumiranje soka od cvekle može pomoći očuvanju mladosti mozga.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content