Osuđujuće reakcije na izjave Aleksandra Šapića o Romima

Radio Titograd

14.03.2023, 00:12h

2 min

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić komentarisao je juče život romske populacije u Beogradu, navodeći da oni ne mogu da se integrišu u širu zajednicu, ako to sami ne žele. Opisujući život romske populacije, iznio je niz diskriminatorskih kvalifikacija na koje je reagovala povjerenica za ravnopravnost, kao i organizacije civilnog društva.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji ističe za Danas da Šapićeva izjava pokazuje beskrupuloznost vlasti jer sa pozicije gradonačelnika glavnog grada promoviše rasističke stereotipe o jednoj od najmarginalizovanijih grupa, zloupotrebljavajući ljudsku nesreću.

“Političar kome je savjetnik Svetozar Andrić, a koji kao spasioca srpskog naroda vidi Ratka Mladića, lako pronalazi „unutrašnjeg neprijatelja“ u grupi koja zbog svog identiteta trpi sistemsku diskriminaciju. Dobro je da su se brzo oglasile i osudile ovu izjavu ustanove poput Povjerenice za ravnopravnost i Ministarstva za ljudska prava. Mislim da bi bilo još važnije da tužilaštvo istraži da li zbog ovakve izjave treba da se podigne optužnica, i da se o tome, kakva god bila odluka, izjasni” – smatra Milosavljević.

Organizacija Opre Roma Srbija ocijenila je da je izjava Aleksandra Šapića o romskoj zajednici diskriminatorna i predstavlja kršenje međunarodnih i domaćih zakona.

„Izjava gradonačelnika nije samo diskriminatorna, već i zapaljiva i mogla bi da podstakne nasilje nad romskom zajednicom“, navodi se u saopštenju.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da izjava gradonačelnika Aleksandra Šapića, povodom rješavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja, pokazuje njegovo suštinsko nerazumijevanje životnih problema sa kojima se suočavaju Romi i bilo bi dobro da se Šapić zbog toga izvini, rekla je ona.

Ona je za RTS ocenila da je Šapićeva izjava „krajnje zabrinjavajuća“.

„Izjava gradonačelnika da je krajnje vrijeme, između ostalog, da se odluče hoće li živjeti u skladu sa civilizacijskim tekovinama i standardima, kao i razne generalizacije oko toga da Romi i Romkinje nemaju nikakav odnos prema imovini, već da u stanovima koje su dobili na korišćenje vade parket, lože vatru, prave haos, kradu, jeste apsolutno diskriminatorna i krajnje zabrinjavajuća“, rekla je Janković.

To je, kako je istakla, jedna generalizacija i apsolutno neadekvatan i sraman odnos prema sugrađanima Romima i zaista bi bilo dobro da se gradonačelnik glavnog grada u jednoj evropskoj državi izvini, jer pokazuje suštinsko nerazumijevanje životnih problema sa kojima se suočavaju Romi.

„Da li poznajete nekog ko želi da živi u uslovima u kojima veliki broj Roma živi, da li neko dijete voli da se rodi u nehigijenskom naselju? Ja se često stidim kao pripadnica većinskog stanovništa, jer vi time dodatno podstičete predrasude. Pa naravno da je teško izaći iz naselja“, navela je Janković.

Izvor:Danas

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content