Osnivač logora Sušica Svetozar Andrić novi član Gradskog vijeća Beograda

Radio Titograd

28.08.2022, 21:16h

< 1 min

Foto:N1

Najnoviji član Gradskog vijeća Beograda Svetozar Andrić, koji je na tu funkciju postavljen na prijedlog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, jedan je od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, piše Nova.rs.

Protiv Andrića je Fond za humanitarno pravo svojevremeno podnio i krivičnu prijavu.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Beograda ostavke na mjesta članica Gradskog vijeća dale su Marija Leković i Aleksandra Čamagić, a na prijedlog gradonačelnika Aleksandra Šapića na ta mjesta izabrani su Jovana Jokić i Svetozar Andrić.

Andrić, nekadašnji general Vojske entiteta BiH Repulika Srpska, jedan je od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, a bio je višegodišnji zamjenik predsjednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića. U BiH je poznatiji po svojoj ulozi nekadašnjeg generala vojske RS-a, progonitelja i osnivača logora Sušica, kraj Vlasenice, piše Nova.rs.

Kroz logor Sušica, koji je Svetozar Andrić osnovao kao komandant Birčanske brigade, prošlo je više od 8.000 muškaraca, žena, djece i staraca, svakodnevno izloženih torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja i ubijanja. Nova piše da je sušica, u stvari, regionalni logor, kroz koji su prošli Bošnjaci Kalesije, Bratunca, Srebrenice, Rogatice, Višegrada, Zvornika i brojnih drugih opština.

U krivičnoj prijavi koju je podnio Fonda za humanitarno pravo (FHP) stoji i to da je Andrić 28. maja 1992. godine naredio „iseljavanje“ bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posljedicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka.

– Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine – navedeno je u krivičnoj prijavi FHP-a.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Skip to content