Osmani: Srbija nastavlja sa korumpiranim procesom povlačenja priznanja Kosova od pojedinačnih država

Radio Titograd

28.09.2022, 07:31h

< 1 min

Foto: EPA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je ocijenila da postoje intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum, a vjeruje da je to u najboljem interesu procesa. U intervju za RTV 21 iz Njujorka, Osmani je rekla da uprkos najnovijim najavama ne treba polagati velike nade u liberalizaciju viza, iako je Kosovo uradilo svoj posao.

Kosovska predsjednica je rekla da je dobila potvrdu i od francuskog predsjednika Emanuela Makrona za podršku, ali prema njenim riječima, moraju biti oprezni jer je odluka o liberalizaciji viza u rukama pojedinačnih država članica.

Podvukla je da Srbija nastavlja sa korumpiranim i nezakonitim procesom povlačenja priznanja Kosova od pojedinačnih država.

„Srbija nastavlja sa korumpiranim i nezakonitim procesom koji oni nazivaju procesom povlačenjem priznanja, to su radili i dok je bio na snazi Vašingtonski sporazum (koji je to zabranjivao)“, rekla je ona.

Prema njoj Kosovo je otvorilo mnoga vrata i otvorilo kontakte sa zemljama koje je nisu priznale.

Rekla je da je tokom sastanka sa predsjednikom Bajdenom na prijemu koji je on organizovao u sjedištu Ujedinjenih nacija američki predsjednik ponovo izrazio svoju posvećenost i podršku Kosovu.

Ocijenila je da sporazum Beograda i Moskve, prema njenim riječima, dokaz da Srbija nije za put ka EU i da služi samo Putinu.

Govoreći o štrajku u javnim službama, posebno u obrazovanju Osmani je rekla da se „šteta koja se nanosi djeci izuzetna, nepopravljiva“.

Pozvala je na prekid štrajka jer, kako je rekla, učenici mnogo propatili.

Prema njenim riječima, štrajk je zakonsko pravo, „ali zakonsko pravo nije iznad ustavnog prava, pravo na obrazovanje je ustavno pravo“.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Skip to content