Osmani: Srbija i Vučić igraju na svaku melodiju koju Putin odsvira

Radio Titograd

17.09.2022, 08:44h

3 min

Foto: MINA

Kosovo će krajem godine aplicirati za status kandidata u EU, tokom predsjedavanja Češke, potvrdila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani. Kaže da svaka članica „treba da se ponosi“ kada ispred sebe na stolu bude ugledala njihovu aplikaciju.

– Svaka članica EU imaće ispred sebe fajl, jednu prijavu, za šta bi trebalo da budu ponosni. Treba da budu ponosni jer danas doprinose da se jedna zemlja prijavljuje za svoj status koja stvarno naporno radi na vladavini zakona, demokratiji, ljudskim pravima i drugim kriterijumima koje je odredila sama Evropska unija – kazala je Osmani o prijavi Kosova za status kandidata u EU na konferenciji o demokratiji i slobodi medija u Potsdamu kod Berlina.

Navodeći da je pitanje kandidature za članstvo odvojen proces od vizne liberalizacije, skrenula je ipak pažnju na razočaranje stanovnika na Kosovu time što još uvijek nema vizne liberalizacije za one koji imaju kosovske pasoše. Osmani je naglasila da se razočaranje ne odnosi na to što je EU u međuvremenu dala status kandidata Ukrajini, jer Priština podržava Ukrajinu, ali EU stavlja svoj kredibilitet na test kada je u pitanju Kosovo, prenosi KoSSev.

Dodala je da je svjesna da se radi o dugotrajnom procesu, ali i da se nada da je nakon onog što se dogodilo 24. februara EU shvatila da je prihvat Zapadnog Balkana, njen geostrateški interes.

U suprotnom, naglasila je Osmani, bez mira i stabilnosti u regionu, neće biti mira i stabilnosti na cijelom kontinentu.

Osmani je rekla da je Rusija zemlja koja vjeruje da može da govori drugima koliko nezavisni i suvereni mogu da budu, kako drugi treba da iskažu svoju volju kada odlučuju o međunarodnim organizacijama i slično.

– Praktično, ona druge zemlje u svom regionu vidi kao privremene države. Isto je sa Srbijom, apsolutno isto. Oni potpuno istim očima gledaju ne samo na Kosovo, već i na Crnu Goru, na Bosnu i Hercegovinu. Praktično, oni vjeruju da oni treba da odlučuju o našoj sudbini pošto su počinili genocid protiv našeg naroda. To je apsolutno neprihvatljivo i treba da bude apsolutno neprihvatljivo za sve. Naročito zato što se Srbija nikada nije izvinila, nikada nije pokazala nikakvo kajanje, nije izvela počinioce pred lice pravde. Još uvijek postoje bezbrojne masovne grobnice širom Srbije u kojima su nestala lica sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske – kazala je ona.

Rekavši sve ovo, istovremeno je navela da je „zato kontekst veoma bitan“. A kontekst, prema njenom viđenju je to da se svijet „ponekad zaglavi u onome što ovih dana nazivamo “dvostranost” “ i to da je Srbija “ruski proksi”.

– Pozivi “objema stranama” za deeskalaciju, pozivi “objema stranama” da se ne sukobljavaju, pozivi “objema stranama” da učine ovo ili ono. Ono što se dešava na sjeveru Kosova nije samo svađa između dve države. To što se dešava na sjeveru Kosova treba da se sagleda u geopolitičkom kontekstu apsolutnog ruskog uticaja na Srbiju. To je nesreća za sve nas u regionu, da se naš susjed pretvorio u ruski proksi i da sprovodi ruske namjere da destabilizuje Zapadni Balkan, jer se destabilizacijom Zapadnog Balkana oni bore protiv sistema koji je zasnovan na vrednostima, a to su Evropska unija i NATO. Boreći se protiv nas, oni se bore protiv svih vas. To nije problem dvije zemlje koje se spore oko ličnih karata. Srbija igra na svaku melodiju koju Putin odsvira. Vučić igra po Putinovoj melodiji. To se dešava. On igra po Putinovom scenariju. I to je nesreća za sve nas jer tom vrstom tenzija cijeli region vraća unazad. Naravno, uprkos činjenici da se Srbija nikada nije izvinila i nikada nije isporučila pravdu žrtvama Miloševićevog režima, nikada distancirala sebe, čak ni danas, od Miloševićevih – počinjenih zločina, jer je predsjednik Srbije nekada služio kao ministar propagande Miloševiću, tako da tu nema iznenađenja – kazala je Osmani.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:56h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:02h

Skip to content