Osmani: Kosovo napadnuto, potrebne sankcije protiv Srbije, želimo da Radoičić bude izručen Kosovu

Radio Titograd

03.10.2023, 21:10h

3 min

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je za CNN da je Kosovo napadnuto i da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji, kako se, kaže, ne bi ponovila aneksija po uzoru na Krim.

Osmani je, u intervjuu sa Kristijanom Amanpur, koja je juče razgovarala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sve vrijeme insistirala na „agresiji Srbije na Kosovo“, ne odgovarajući na jasna pitanja o obavezi uspostavljanja ZSO i drugih dogovora iz dijaloga.

Ona je rekla da Kosovo nema potvrdu o povlačenju Vojske Srbije sa administrativne linije.

„Radimo zajedno sa saveznicima u dobijanju potvrde o povlačenju. Veoma je bitno da se podvuče da se Kosovo suočava sa do sada neviđenim bezbjednosnim izazovom, odnosno agresijom. Imali smo jasan akt agresije od susjeda Srbije. Sprovele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, sa ciljem aneksije po uzoru na Krim“, tvrdi Osmani dodajući da je Kosovo to uspjelo da spriječi sa saveznicima, prenosi Kosovo onlajn.

Optužila je Srbiju da namjerava dalje da destabilizuje Kosovo, kako bi omogućilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front u Evropi.

„Nećemo to dozvoliti. Treba taj pokušaj zaustaviti sankcionisanjem Srbije. Ako ne bude bilo sankcija Srbija će biti ohrabrena da dalje nastavi sa nasiljem i to ne samo prema Kosovu, već i drugima u regionu“, kaže ona.

Tvrdi da Kosovo ima dokaze koji potvrđuju povezanost Srbije sa događajima u Banjskoj.

„Imamo jasne video dokaze o obuci unutar Srbije i to organizovane od strane Vojske Srbije. Oružje koje smo zaplijenili nije oružje koje mogu dobiti obični građani, već samo vojska“, dodala je ona.

Takođe Osmani je zatražila da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su učestvovali u nasilju u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o „direktnoj naredbi koja je došla od Vučića“.

Upitana da li će Kosovo formirati ZSO, na čemu insistira međunarodna zajednica, Osmani je ponovila da je Kosovo napadnuto i žrtva agresije.

„Najprije želimo da Radoičić i drugi budu izručeni Kosovu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo Srbija to neće učiniti. U dijalogu postoji samo jedna konstruktivna strana, a to je Kosovo, koje je primijenilo 99 odsto svih svojih obaveza“, kazala je Osmani.

Ukazala je da se Srbija 2013. obavezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali događaji u Banjskoj pokazuje da ih je samo ojačala.

Dodala je da Kosovo spremno da primijeni ono što je preuzelo od obaveza dogovorom iz Brisela u februaru i Aneksom u Ohridu, a među tim obavezama je i član 7, kako je rekla, o samoupravljanju za Srbe.

Naglasila je da Kosovo traži fer i izbalansirani pristup u dijalogu, čega nije bilo, pa je u tom procesu taj nedostatak ohrabrio Srbiju na akt agresije.

Amanpur je u više navrata prekidala Osmani, rekavši da odlično poznaje region, i da ne treba da iznosi stalno iste optužbe, već da odgovori na jasno postavljena pitanja, i zatim upitala i za vozačke dozvole i registarske tablice.

„Mi smo poslušali savjet partnera i postigli kompromis. Ali govorimo o vozačkim dozvolama i tablicama izdatih u vrijeme Slobodana Miloševića. To je kao da se od Poljaka traži da poslije Drugog svjetskog rata prihvate vozačke dozvole izdate od Adolfa Hitlera“, rekla je Osmani, na šta je Amanpur reagovala sa negodovanjem.

Na pitanje da li su obije strane spremne da ispune svoj dio odgovornosti i smanje tenzije Osmani je rekla da je Kosovo preduzelo sve korake da bude konstruktivna strana.

„Predložili smo plan za primjenu Briselskog sporazuma. Delovali smo u skladu sa saveznicima, nakon što smo prevazišli kraće nesporazume. Ono što je važno jeste da je Kosovo sada napadnuto. Željeli bi da Srbija ispuni svoje obaveze jer bi to doprinijelo smanjenju tenzija“, rekla je ona.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content