Osmani: Kosovo da ima svoj prijedlog statuta ZSO a ne da razmatra Vučićev

Radio Titograd

02.05.2023, 15:56h

< 1 min

Foto:KABINET PREDSJEDNIKA CG

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo mora da ima svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je po njenim riječima, usklađen sa Ustavom Kosova,  odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i stavom SAD o ZSO.

Osmani je ocijenila da Kosovo „ne smije da dozvoli“ da nacrt Upravljačkog tima za ZSO postane osnova za pregovore sa Beogradom jer se po njenim riječima, radi o „Vučićevom“ nacrtu.

„Očekujem će Republika Kosovo imati svoj nacrt koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i sa pisanim stavom SAD. Moramo da obezbijedimo da to ne utiče na teritorijalni integritet države“, rekla je Osmani na obilježavanju 24. godišnjice ubistva više od 120 civila u selu Studime kod Vučitrna.

Dodala je da je pitanje nasilno nestalih prva tačka dnevnog reda današnjeg sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

„To je važan korak u dijalogu koji će natjerati Srbiju da otvori arhive u kojima se nalaze svjedočenja o nestanku više od 1.600 osoba tokom poslejdnjeg rata na Kosovu“, rekla je Osmani.

 

Izvor:CDM

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content