Osmani kaže da Srbija pomaže Rusiji da otvori novi front protiv Zapada

Radio Titograd

14.05.2024, 16:09h

2 min

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da pomaže Rusiji, kako bi, prema njenim riječima, skrenula pažnju sa rata koji je Moskva započela 2022. godine protiv Ukrajine i otvorila “novi front protiv Zapada”.

Na Samitu za demokratiju u Kopenhagenu, Osmani je rekla da je demokratija u svijetu na testu, jer prema njenim riječima, autokrate konstantno napadaju demokratske vrijednosti.

Ona je rekla da Kosovo svoju budućnost vidi u evroatlantskoj porodici i da neće prestati da radi na putu evroatlantskih integracija.

S druge strane, kaže Osmani, Srbija pokušava da pomogne ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da progura svoju agendu na Zapadnom Balkanu.

“Kao što znate, Kosovo se graniči sa Srbijom, zemljom koja se ne samo od nedavno, već posebno u posljednje vrijeme se pokazala kao produžena, veoma lojalna ruka Rusije, koja pokušava da igra Putinovu na Zapadnom Balkanu, otvarajući novi front prema Zapadu”, rekla je Osmani.

“Zbog ovog distributivnog efekta kojim bi Rusija odvratila pažnju od Ukrajine, to im je veoma potrebno. Dakle, posao koji radimo zajedno sa našim saveznicima, jer kao što znate imamo prisustvo NATO-a na Kosovu, da osiguramo da Kosovo ostane bezbjedno i stabilno, jeste nešto što radimo svaki dan, svaki sat”, dodala je predsjednica Kosova.

Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom i jedina je zemlja na Zapadnom Balkanu koja se oduprla pozivima međunarodne zajednice da uvede sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Srbija je, međutim, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala nekoliko rezolucija koje osuđuju rusku okupaciju Ukrajine.

Osmani je tokom samita u Kopenhagenu rekla da je Kosovo pojačalo saradnju sa svojim saveznicima kako bi odbilo svaku “destabilizujuću namjeru na sjevernoj granici”, misleći na granicu sa Srbijom.

Ona je u tom kontekstu spomenula napad koji je prošle godine organizovala naoružana grupa Srba u Banjskoj kod Zvečana.

“Prošle godine smo imali takav napad, to je bio paravojni napad koji je išao čak i do akta agresije od Srbije, ali smo uspjeli da ga odvratimo uprkos veličini napada, jer smo sarađivali sa našim saveznicima”, rekla je Osmani, ne isključujući mogućnost da se sličan napad ponovi.

Tokom napada u Banjskoj ubijen je jedan kosovski policajac, a u naknadnoj razmjeni vatre ubijena su i trojica srpskih napadača.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza napada, ali je Beograd negirao da je u tome učestvovao.

Odgovornost za oružani napad u Banjskoj preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku Beograda.

Poslije napada, kosovske vlasti su saopštile da istražuju moguću umiješanost Rusije u napad u Banjskoj.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content