Orlandić: Zašto su kontrolni mehanizmi na popis koje je opozicija tražila i dobila 2011. danas neprihvatljivi?

Radio Titograd

17.10.2023, 12:22h

< 1 min

Predstojeći popis stanovništva ogleda se, prije svega odsustvu bilo kakve želje za upostavljanjem adekvatnog monitoringa, što jasno ukazuje na namjeru da se friziraju podaci kako bi se na taj način otvorio prostor za etnički inženjering u funkciji promjene Ustava koja bi nakon toga uslijedila, a sve sa ciljem odustajanja od građanskog koncepta države, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić.
“Zašto istima onima koji su tražili upostavljanje kontrolnih mehanizama na popis koji je održan 2011. godine, a mi ih kao tadašnja vlast prihvatili, danas to nije prihvatljivo? Očigledno je da neko ne želi da obezbjedi transparentnost procesa popisa stanovništva u pogledu odgovarajućeg monitoringa i kontrole cjelokupnog procesa. Sa druge strane, postoje jasni znaci politizacije popisa, uključujući uplitanje vjerskih i političkih figura izvan Crne Gore, te je evidentno da se ide u pravcu lažiranja podataka sa popisa kako bi se izvrsšio svojevrsni etnički inženjering”, poručio je Orlandić.
On kaže da je bojkot popisa stanovništva, nažalost, jedina preostala opcija. “Ovo je jedini preostali način da se obesmisle lažni podaci koji se popisom žele prikazati,  i onemogući štetna politička agenda koja se nakon toga planira”, naveo je.
Orlandić poziva i druge političke subjekte, civilno društvo i međunarodne aktere da pažljivo razmotre ovu situaciju i podrže napore za obezbjeđivanje fer i transparentnog popisa stanovništva u budućnosti. Bojkot popisa je važan korak za očuvanje integriteta i temeljnih vrijednosti Crne Gore, zaključuje u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:01h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Skip to content