Orbanov Fidsez podržava članstvo Finske i Švedske u NATO

Radio Titograd

02.03.2023, 06:30h

< 1 min

Foto: AP

Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, podržat će ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO, objavio je u srijedu klub poslanika Fidesza u trenutku kada počinje raspravu o toj temi nakon višemjesečnog zastoja.

Odluka Fidesza uslijedila je nakon što je predsjednica Katalin Novak, otvarajući raspravu, zatražila od poslanika da ratifikuju ulazak Finske i Švedske u NATO što je prije moguće.

Jedino Mađarska i Turska još nijesu ratifikovale protokole o pristupanju tih dviju zemalja u NATO, više od osam mjeseci nakon što su čelnici Saveza na samitu u Madridu odlučili primiti ih u članstvo.

S procesom ratifikacije se u mađarskom parlamentu odugovlači od jula prošle godine, a Orban je prošli petak prvi puta javno rekao što ga muči u vezi pristupanja dviju nordijskih zemalja u zapadni vojni savez.

Orban je podsjetio da su Finska i Švedska prije kritikovale Mađarsku zbog vladavine prava, rekao je da se neki u njegovoj stranci pitaju je li mudro primiti zemlje koje „šire otvorene laži o Mađarskoj, o vladavini prava u Mađarskoj, o demokratiji, o tome kako se u njoj živi”.

“Kako, glasi argument, može neko htjeti biti naš saveznik u vojnom sistemu, a besramno širi laži o Mađarskoj?”, zapitao se tada Orban.

I dok su zastupnici Fidesza rekli da će se sljedeće sedmice održati bilateralni susreti u dvjema nordijskim zemljama kako bi se razmotrili “politički sporovi”, jasno su dali do znanja da će stati iza njihovih zahtjeva za članstvom u NATO-u.

“Dat ćemo našu podršku Finskoj i Švedskoj za pridruženje NATO-u”, objavio je Fidesz koji sa svojim manjim partnerom kontrolira dvije trećine mjesta u parlamentu.

Konačno glasanje se očekuje u drugoj polovini marta.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Sport, top2

28.03.2023. u 09:05h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:00h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 08:47h

Skip to content