Orban zabrinut: Evropa postupno tone u rat

Radio Titograd

27.02.2023, 20:02h

< 1 min

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom današnjeg obraćanja zastupnicima u mađarskom parlamentu ponovo govorio o ratu u Ukrajini. Tvrdi kako je bilo važno da na prvu godišnjicu ruske invazije ponovi stav svoje zemlje i tako potvrdi da Mađarska nije promijenila mišljenje.

U tom kontekstu je spomenuo i parlamentarnu rezoluciju zastupnika vladajućeg Fidesza i Demohrišćana koja govori o tome da Mađarska podržava mir i da želi ostati izvan rusko-ukrajinskog sukoba. Orban smatra kako je potrebna jasna deklaracija jer je Mađarska izložena svakodnevnom pritisku.

– Svi vidite da nas žele uvući u rat i žele da se pridružimo proratnim zemljama, naglasio je Obran.

Ponovio je kako njegova zemlja svakog dana mora da trpi provokacije.

– Tražim od vas da ne nasijedate na provokacije i trebamo se držati interesa Mađarske u političkoj areni, dodao je.

Orban je poručio kako njegova vlada “s ozbiljnom zabrinutošću posmatra” kako Evropa postupno “tone u rat”, napominjući da nekoliko zemalja šalje tenkove i razmišlja da Ukrajini dostavi borbene avione.

Rekao je da je čak bilo onih koji su željeli poslati vojsku u Ukrajinu. Istakao je kako su Mađari na izborima u aprilu prošle godine, što je potvrdila i vladina javna anketa, odlučili da Mađarska “ostane izvan rata” i da ne isporučuje oružje.

Orban je upozorio na sve veći broj smrtnih slučajeva, prijetnju hiperinflacije, ekonomski kolaps i mogućnost globalnog rata. Ponovio je poziv na prekid vatre i mirovne pregovore, ističući da se Mađarska zalaže za mir na svim međunarodnim forumima.

Kineski mirovni plan nazvao je važnim, dodavši da ga Mađarska podržava.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content