Opština Bar postavlja spomen-obilježje Urošu Toškoviću

Radio Titograd

20.11.2023, 11:26h

2 min

Foto: Opština Bar

U okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, na dan rođenja jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaraoca Uroša Toškovića, sinoć je u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba „Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista“.

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, publici su predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković.

Rukovoditeljka Zavičajnog muzeja Bar i istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović istakla je prilikom otvaranja izložbe da će se Opština Bar, prepoznajući važnost Toškovićevog umjetničkog nasljeđa i činjenicu da je njegov povratak na crnogorsku likovnu scenu krenuo upravo iz Bara gdje je i proveo posljednje godine svog života, ovom umjetniku odužiti postavljanjem spomen obilježja koji će biti postavljen u blizini Šetališta kralja Nikole.

 

Sa izložbe „Uroš u očima svjetskih karikaturista“

Kako se navodi, tokom narednih dana će biti i raspisan Javni konkurs za izradu idejnog rješenja spomen obilježja Urošu Toškoviću.

Govoreći o postavci i ovogodišnjem Međunarodnom festivalu karikature, Miranović je kazala da je na konkursu učestvovalo 342 karkaturista iz 57 zemalja pred kojima je bio zahtijevan poduhvat – predstaviti Toškovića.

– Ono što fascinira je činjenica, da su mnogi u tome uspijeli, iako Uroša neposredno nisu poznavali. U tome su im, donekle pomogli, neponovljiva specifičnost Uroševog fizikuma i autorska vještina i iskustvo. Određeni autori su osim karakterizacije lika, apostrofirali specifikum predstavljenog atributima imanentnim umjetniku – crtačko pero, paleta i sl…sugerišući željena čitanja. Najuspješniji radovi donose karakter Uroša Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom, mikro-facijalnom ekspresijom/grimasom, karaktersitično naglašenim nosem, bujnom, neobuzdanom kosom, bradom – istakla je ona.

Specifičnost ove postavke, prema riječima Miranović, ogleda se u činjenici da su izloženi radovi posredstvom društvenih mreža dostupni širem javnom diskursu, što ovu izložbu čini vidljivom širom svijeta, a čime se internacionalno populariše i afirmišu lik i djelo Uroša Toškovića.

Izložba “Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista” biće u postavci do 9. decembra.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content