Opštecrnogorski zbor 3. septembra na Cetinju

Radio Titograd

31.08.2023, 07:38h

2 min

Foto:Antena M

Iz Odbora za očuvanje CPC sazvali su Opštecrnogorski zbor, koji će se 3. septembra održati na Cetinju sa početkom u 12 časova.

“Na zahtjev svještenstva i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve, Zbor su sazvali vladika Boris Bojović i Odbor za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). U istoriji naše Crkve i crnogorske države Opštecrnogorski zbor – kao institut neposredne demokratije – sazivali su vladike i svještenstvo, vladari i glavari crnogorski. Zbor je donosio najvažnije, često i sudbinske odluke o državnim i crkvenim pitanjima”, navodi se u saopštenju Odbora za očuvanje CPC.

Danas se, po njihovim riječima, Crnogorska pravoslavna crkva nalazi u “izuzetno teškoj situaciji”.

“Rad njenog Sinoda i Mitropolitskog savjeta potpuno je paralisan. Ustav CPC faktički nije na snazi, iako je postojala ustavna obaveza da se njegova pravosnažnost aktivira objavljivanjem u službenom listu Lučindan. Sinod CPC nije se sastajao u punom sastavu još od 2019. godine. Mitropolitski savjet ne održava se više od 10 godina”, naveli su iz Odbora.

Koristeći duboku starost Mitropolita Mihaila, kako ističu, “upravljanje Crkvom preuzela su neovlašćena civilna lica”.

“Napravljena je tako nenadoknadiva šteta Crkvi i njenom ugledu donošenjem odluka koje nijesu u skladu s kanonskim pravom. Jedini legitimni izlaz iz ove situacije je sazivanje Opštecrnogorskog zbora. Štaviše, bila je dužnost i obaveza vladike Borisa i svještenstva da na Opštecrnogorskom zboru iznesu prijedloge za potpunu konsolidaciju Crkve i daljnjeg upravljanja njome. Oni su najpozvaniji da Zboru predlože odluke koje bi CPC vratile u normalni kanonski poredak, koje bi ujedinile vjernike u zajedničkoj gradnji duhovnog oslonca u ovim teškim vremenima i koje bi CPC učinile visokopoštovanom institucijom u crnogorskom društvu i u pravoslavnom svijetu”, dodaju iz Odbora.

Navode da dostojanstvo mitropolita je “doživotno”.

“Aktivna funkcija mitropolita nije doživotna, jer ju je on sam suspendovao. Mitropolit Mihailo sam je sebe već umirovio kada je prekinuo saradnju sa svještenstvom, s vladikama i s vjernicima CPC. Svojim radom isključivo s civilnim okruženjem, on se potpuno odvojio od visoke dužnosti mitropolita”, istakli su iz tog Odbora.

Opštecrnogorski zbor, kako kažu, ima puno i legitimno pravo da “konstatuje njegovo umirovljenje”!

“Njegovo je neotuđivo pravo i da Mitropolitu Mihailu izrazi zahvalnost i poštovanje za sve vrijedno što je učinio za CPC. Njegovo je pravo i da odluči o očuvanju dostojanstva Mihaila kao umirovljenog mitropolita kome pripadaju sve počasti i privilegije umirovljenog poglavara CPC. Umirovljeni mitropolit će u potpunosti koristiti Vladičanski dom na Cetinju. Imaće svu pomoć koja mu je potrebna, kao i materijalnu obezbijeđenost svakoga mjeseca u visini dvije prośečne penzije u Crnoj Gori”, naglasili su iz Odbora.

Članovi Odbora za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve uvjereni su da nema nikavih razloga za strah da će održavanje Opštecrnogorskog zbora izazvati sukobe među ljudima.

“Jer za takvo što niko razborit nema razloga ni motiva. Uvjereni su da nema razloga strahovima da će doći do podjele Crnogoraca ni u vjernika CPC. Naprotiv, svako razuman će se s radošću dočekati početak konsolidacije i novog razdoblja u istoriji CPC”, kazali su iz Odbora.

Napominju da je Cetinje  grad ljubavi, mira i tolerancije.

“On je naša prijestonica. Kao što su naši stari i u volji i nevolji zborovali i vijećali na Cetinju što da se čini, nama današnjima pripada sveto crnogorsko i demokratsko pravo da dođeno na Opštecrnogorski zbor i zajedno, složno i bratski donesemo odluke za opšte dobro. Da je vječna Crnogorska pravoslavna crkva! Da je vječna Crna Gora”, zaključuju iz Odbora.

 

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Skip to content