Opozicija sa Kvintom: Zabrinutost za evropski put Crne Gore, nećemo dozvoliti promjenu građanskog koncepta

Radio Titograd

13.03.2024, 16:04h

2 min

Ispred zemalja Kvinte sagovornici su bili šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsella, ambasadorka Francuske An Mari Maske i otpravnik poslova ambasade Njemačke Ralf Reusch.

Tokom razgovora, kako je navedeno u saopštenju za medije, predstavnici međunarodne zajednice upoznati su sa stavovima opozicije o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim akcentom na rad parlamentarne većine i najavljene rekonstrukcije Vlade.

Navodi se da Živković je istakao kako parlamentarna većina “ne vodi državu putem evropskih integracija”, posebno ako se ima u vidu najava o rekonstrukciji Vlade sa strankama koje su svojim dosadašnjim djelovanjem, pokazale da su, kako je kazao, “suprotstavljene evropskim vrijednostima”.

Posebno se osvrnuo na određene poteze kojima akteri parlamentarne većine narušavaju građanski karakter Crne Gore i dodao da to “treba da bude znak upozorenja svima koji se zalažu za očuvanje evropskih vrijednosti u Crnoj Gori”.

“U kontinuitetu se narušava politička stabilnost”, ocijenio je Živković i dodao da Demokratska partija socijalista “neće dozvoliti ugrožavanje multietničkog i građanskog karaktera društva, kao ni daljeg napretka Crne Gore ka Evropskoj uniji”.

“Namjera određenih struktura je postepeno mijenjanje građanskog karaktera Crne Gore”, kazao je lider SDCG Damir Šehović i dodao da postoji “velika opasnost da uspiju u toj namjeri ukoliko ti politički subjekti budu u prilici i da se nađu u budućoj izvršnoj vlasti”.

Mehmed Zenka je sa pozicije predstavnika manje brojnih naroda ukazao na značaj zastupanja civilizacijskih vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznatljiva, i dodao da zbog očuvanja takvih vrijednosti nije i neće pristati na partnerstvo sa partijama koje su suprotstavljene tim vrijednostima.

Adrijan Vuksanović je izrazio slaganje u ocjeni da manje brojni narodi ne trebaju odustati od svojih ideoloških i političkih principa, i dodao da “upravo ideološka podjeljenost aktuelne vlasti dovodi u opasnost građanski karakter Crne Gore”.

Vatroslav Belan je ukazao na opasnosti upliva i uticaja trećih strana i zaključio da se “Crna Gora ne smije povući pred retrogradnim idejama koje u Crnoj Gori vide pogodno tle za ispunjavanje svojih interesa”.

Dodaje se da su lideri parlamentarne opozicije ocjenili da u prvih 100 dana rada Vlade “ne postoji suštinski napredak” Crne Gore u procesu EU integracija, imajući u vidu da evropska agenda nije samo, kako su kazali, “štrikiranje obaveza već unapređenje i izgradnja evropskog sistema vrijednosti, koji se od strane parlamentarne većine u kontinuitetu narušava”.

Ambasadori su se zahvalili opozicionim liderima na njihovim detaljno izloženim stavovima i notirali njihovu zabrinutost da je u kontekstu regionalnih i geopolitičkih dešavanja neophodno kontinuirano pratiti političke procese u Crnoj Gori, kako se ne bi dozvolilo da uticaj trećih strana prevlada nad interesima agende Evropske unije.

Predstavnici diplomatskog kora su takođe ponovili nepromijenjen stav da očekuju da Vlada i politički subjekti budu na liniji evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jer samo tako Crna Gora može biti pouzdan partner zemalja Kvinte i Evropske unije, konstatovano je tokom susreta.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 14:44h

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 12:57h

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 12:49h

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 12:41h

Skip to content