Ombudsman: U toku ispitni postupak o navodnoj diskriminaciji, Raoniću poslat zahtjev za izjašnjenje

Radio Titograd

11.02.2023, 13:40h

2 min

Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Pokušaj manipulacije i povezivanja sa nacističkom propagandom stvar je „dobrog ukusa“ pojedinaca i nije za dalji komentar – poručuju iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore saopštila je da je, po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija, formiran predmet zbog ispitivanja eventualne diskriminacije povodom upotrebe jotovane verzije crnogorskog jezika na Javnom servisu. Ispitni postupak je u toku, a zahtjev za izjašnjenje upućen je generalnom direktoru RTCG-a Borisu Raoniću, poručili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, reagujući na jučerašnje pismo grupe zaposlenih u Radio i Televiziji Crne Gore.

Budući da se u momentu formiranja predmeta nije znao identitet novinara koji je ukazivao na problem, a s obzirom na to da se kontekst predmeta može ticati i drugih koji koriste ili namjeravaju da koriste jotovanu verziju, u ovom slučaju, kažu u insituciji Zaštinika, nije bilo neophodno tražiti saglasnost za postupanje.

Ombudsman podsjeća da je o formiranju predmeta govoreno i u Skupštitni Crne Gore, kada je to potvrdila zamjenica Zaštitnika, a što je prenijelo više medija.

U vezi sa navodima grupe zaposlenih u RTCG-u o radno-pravnim odnosima, podsjećaju da je to tipična nadležnost inspekcijskih službi, čije postupanje ćemo ispratiti ukoliko za to bude potrebe.

Zaštitnik ljudskih prava tvrdi i da nemaju pritužbi iz RTCG-a po drugim osnovama koje nijesu procesuirane.

Što se tiče učešća na „kick off“ konferenciji, čiji se naziv i karakter takođe problematizuju, napominju da je u pitanju regionalni projekat, koji finasira EU, a da ga sprovodi organizacija prepoznata po angažmanu u oblasti prevencije i zaštite of torture, a što je i cilj projekta.

– Zaštitnik nije imao dilemu u vezi sa učešćem na skupu koji govori o temama iz našeg mandata i podržavanjem inicijative čiji cilj je jačanje ljudskih prava, kao i u svim dosadašnjim prilikama na poziv bilo koje organizacije civilnog sektora, a pogotovo kroz projekat koji podržavaju renomirane međunarodne organizacije. Pokušaj manipulacije i povezivanja sa nacističkom propagandom stvar je „dobrog ukusa“ pojedinaca i nije za dalji komentar – poručuju iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 16:16h

Titogradske vijesti, top2,

14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:46h

Skip to content