Oligarh koji voli ikone, Dodika i ukrajinske separatiste: Ko je Malofejev

Radio Titograd

20.09.2022, 13:05h

2 min

Foto: Klix.ba/Screenshot

Za nešto više od deset dana Bosnu i Hercegovinu čekaju novi opšti izbori. Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji trenutno obavlja funkciju predstavnika Republike Srpske (RS) u predstavništvu BiH, odlučio je da se ovog puta kandiduje za poziciju koju je nekada obavljao – predsjednika RS. I ovog kao i svakog prethodnog puta, njegovu izbornu kampanju prati niz kontraverzi. Ovog puta u fokusu su saznanja visokih izvora iz američke administracije, prema kojima Dodika navodno finansira jedan od najvećih neprijatelja Zapada – ruski oligarh Konstantin Malofejev.

Prema njihovim saznanjima, Malofejev tajno finansira Dodikovu kampanju od samog početka, a sve za cilj da od lidera SNSD-a napravi ruskog čovjeka na Balkanu.

Dodik navodno dobija finansijska sredstva od oligarha dugi niz godina, a priliv je počeo da se uvećava nakon 2014. godine, i dodatno je narastao nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor iz američke administracije za Glas Amerike navodi da su razlog većeg priliva novca na Dodikov račun tokom prethodnih par mjeseci predstojeći izbori.

„Ono što Rusija radi širom svijeta u smislu svog miješanja u izbore je, takođe, napad na suverenitet. To je pokušaj da se ukloni sposobnost ljudi širom svijeta da izaberu vlade koje ocjenjuju da treba da ih zastupaju”, rekao je Ned Prajs iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Još jedan od razloga zbog kojih je baš Dodik izabran, jeste to što se tim novcem jača njegov uticaj i automatski podrivaju američke sankcije pod kojima se nalazi od 2017. godine. Takođe, finansiranjem lidera SNSD-a usporava se proces demokratizacije ove države.

Tačnije, ruski napori su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i „Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama“.

Zbog finansiranja proruskih separatista u Ukrajini, Malofejev je na crnoj listi EU i SAD. Takođe, zabranjen mu je ulazak i u „Dodikovu“ državu. Naime, BiH je zabranila ulazak zbog toga što je proglašen prijetnjom po mir i stabilnost u BiH.

Prije ove zabrane Malofejev je boravio više puta u BiH kao gost Milorada Dodika 2018. godine. Posebno je zanimljiva njegova posjeta 12. oktobra 2014. godine, kada se sastao s Dodikom u hotelu “Kaldera”, tačno na dan izbora u BiH.

Slučajno ili ne, u isto vrijeme u Banjaluci je boravila i velika grupa ruskih kozaka čija uloga nikada nije razjašnjena. Prema nekim analitičarima, njihov zadatak je bio provođenje krimskog scenarija u BiH u slučaju da Milorad Dodik i SNSD izgube izbore.

Vezuje ih i ukradena ikona?

Pojedini bosanski opozicioni mediji bi sugerišu i da bi mogao da ih povezuje i kriminal. Naime, Malofejev je poznat kao kolekcionar ikona od kojih je neke donirao širom svijeta. To je prouzrokovalo sumnju da je upravo on donirao Dodiku ikonu koja je ukradena u Ukrajini, a koju je lider SNSD-a poklonio šefu ruske diplomatije poslova Sergeju Lavrovu.

Ova tvrdnja nikada nije dokazana, niti postoje valjani dokazi koji bi je opravdali.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:02h

Skip to content